nabestaanden

Een zorg minder voor nabestaanden

15 november 2017
519
521
0

Soms bezoek je een uitvaart waar alles klopt. Ondanks het verdriet heeft het bijna iets bemoedigends. Gewoon, omdat de uitvaart zo perfect past bij de overledene. Omdat je zijn of haar persoonlijkheid in elk detail van de plechtigheid kunt voelen. Bijna alsof deze dierbare die je helemaal niet kunt en wilt missen weer even bij je was, een arm om je heen sloeg en je geruststelde: 'Stil maar, alles komt goed.'

Wensenlijst

Steeds meer mensen willen een uitvaart een persoonlijk karakter geven: ‘zoals men was, gaat men…’ Om dit voor elkaar te krijgen, is het voor nabestaanden dus erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de wensen van hun dierbare. Zijn die duidelijk, dan betekent dit voor nabestaanden een zorg minder. Zij hoeven dan niet zelf te bedenken ‘welke muziek moeder graag ten gehore zou willen brengen’ of ‘welke mensen pa per se níet aan zijn graf duldt’. Vooral ook wanneer nabestaanden niet met elkaar op één lijn zitten, biedt een wensenlijst – een wilsbeschikking – uitkomst.

Onenigheid onder nabestaanden

Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg (red.) verzorgt al sinds jaar en dag begrafenissen en crematies in de Duin- en Bollenstreek. De vier uitvaartverzorgers die het team van Van der Putten & Dunweg vormen, zijn Toos Hermans, Astrid Warmerdam, Marc Seijsener en Inge Aartman.
Toos: ‘Zoals opvalt dat steeds meer werk gemaakt wordt van de uitvaart, komt het helaas ook veel voor dat onenigheid in de familie een smet werpt op het laatste afscheid. Vooral in samengestelde gezinnen ontstaan of verergeren ruzies, omdat men het maar niet met elkaar eens kan worden.’

Persoonlijk gesprek

Het team van Van der Putten & Dunweg merkt in de praktijk dat het maken van een wilsbeschikking duidelijkheid en gemoedsrust geeft aan de persoon in kwestie. Vooral ook doordat, bij het in kaart brengen van de wensenlijst met een van de medewerkers, tevens de bijbehorende kosten worden beraamd. Men krijgt zo een redelijk goed beeld van wat de uitvaart zal gaan kosten. Heeft men er geen verzekering voor afgesloten, of wil men dat niet, dan kan men ervoor gaan sparen of, voordeliger nog, het geld in een depositofonds storten.

De goden verzoeken?

Veel mensen vinden het eng om na te denken over de dood en het afscheid dat daarbij hoort; laat staan dat men een en ander op papier zet. ‘Dat is de goden verzoeken’, zeggen sommigen. Maar je kunt er ook anders tegenaan kijken: nadenken over het laatste afscheid, is niet nadenken over de dood, maar eerder… nadenken over het leven!

Mooie herinneringen

Wat zijn de mooie momenten uit je leven waar je graag de nadruk op zou willen leggen? Wellicht heb je fijne herinneringen aan je trouwdag, aan dat mooie nummer waar je samen met jouw grote liefde op danste. Hoe mooi is het om dan juist dát nummer tijdens jouw uitvaart te laten terugkomen! En weet iedereen dat ze je wakker kunnen maken voor een heerlijk saucijzenbroodje? Hoe passend zou het dan zijn om tijdens de condoleances dit broodje terug te laten komen. Het is allemaal mogelijk.

Vrijblijvend en kosteloos

Inge Aartman: ‘Geld speelt geen rol bij het vooraf bespreken van uitvaarten. Een persoonlijk gesprek waarbij de wilsbeschikking opgesteld wordt, is gratis en volledig vrijblijvend. We kunnen bij de mensen thuis langskomen, maar het gesprek kan ook hier op kantoor plaatsvinden.’

Depositofonds

Om anderen niet met de rekeningen van jouw uitvaart te laten zitten, maakt het Dunweg Depositofonds het mogelijk om hiervoor vooraf op voordelige wijze geld te reserveren. Ook als aanvulling op een bestaande uitvaartverzekeringen is een depositofonds een prima optie.
Marc Seijsener: ‘Het Dunweg Depositofonds zelf is géén verzekering, en dat is gunstig. Het komt er met een depositofonds namelijk op neer, dat wanneer iemand komt te overlijden, het volledige bedrag van het deposito per direct vrijkomt. Uitvaartkosten kunnen hier dus meteen mee betaald worden. Voor nabestaanden een hele zorg minder!’

Meer weten?

Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg is opgericht in 1975 en verzorgt uitvaarten in de regio Amsterdam, Haarlemmermeer, Duin- en Bollenstreek, Rijnen Veenstreek. De onderneming zoekt samen met jou een goede invulling van een uitvaart.

Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg
Deel dit artikel