valentijnsdag

Zó overleef je Valentijnsdag. Als koppel.

1 februari 2019
290
290
0

Van je op de bank nestelen met een doos bonbons en een zoetsappige serie bingewatchen, tot rituelen met voodoopoppen en hooikarren (ja, écht). Er zijn hele boeken over geschreven over hoe je meest romantische dag van het jaar kunt doorbrengen als single. Maar de veertiende van februari kan voor mensen mét een metgezel net zo geforceerd en beklemmend aanvoelen. Toch kan deze dag juist het ultieme moment zijn om de vlinders weer eens flink te laten fladderen. Lees je mee? Hier volgen drie tips hoe je Valentijnsdag overleeft als koppel!

Tip 1: Doe eens iets nieuws

Volgens relatiedeskundige Henriette Reineke van the LoveCheck is elkaar verrassen dé sleutel tot relatiesucces. Haar tip is om je in de ander te verplaatsen. Bakt hij of zij elke ochtend een omelet voor jou? Verras hem of haar dan eens met lekkere omelet. En als jullie daar de tijd voor hebben (probeer allebei vrij te nemen!), doorbreek dan de routine en sleur en ga samen op ontdekkingstocht. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom wat suggesties! Hóe leuk zou het zijn om weer te herbeleven hoe het allemaal begon: jullie eerste date! Misschien begon het vuurtje aan te wakkeren tijdens een etentje bij de Italiaan, een foute film in de bioscoop of toen jullie elkaar afmaakten in het poolcafé. Mochten jullie nou helemaal geen spectaculaire eerste date hebben gehad (deze vond bijvoorbeeld plaats in een niet noemenswaardig café, terwijl het buiten stortregende), dan richt je de avond gewoon zó in dat het wél de ‘eerste date’ van jullie dromen is. Ook leuk: ga er spontaan op uit en spring de auto of trein in om naar een voor jullie onbekende stad te gaan.

Tip 2: Heb oog voor de attenties van je partner (hoe klein ook)

Als je al tijden een relatie hebt, dan heb je vaak de neiging om je partner als vanzelfsprekend te gaan zien. Maar het is juist wél van belang om je bewust te zijn van de attenties van je partner, al zijn die nog zo klein. Misschien brengt jouw partner niet elke dag een bos rode rozen mee vanuit zijn werk, of staat er nooit een compleet vijfgangendiner voor je klaar. Maar er zijn vast wel andere dingen die je hem of haar kan zeggen. Dat je geliefde bijvoorbeeld koekjes voor jou koopt die hij niet lekker vindt, maar jij juist wel.

Dat hij je (te) zware tas wil dragen, of dat zij altijd moet lachen om dezelfde grapjes. Maar misschien heeft je partner de laatste tijd ook wel extra meegeholpen in het huishouden, zet hij of zij zich in voor een familielid dat door een moeilijke tijd gaat of valt het je op dat hij zich goed inzet op zijn werk. Het kan geen kwaad om je lover hier eens attent op te maken (op Valentijnsdag, maar eigenlijk ook op elke andere dag). Spreek je waardering naar elkaar hardop uit, vertel elkaar hoe trots je bent op je partner, de kinderen, zijn of haar carrière, hoe mooi diegene is of hoe lekker diegene kookt. Zo laat je namelijk zien dat je nog steeds betrokken bent bij de aspecten van het leven van je partner, en dat hij of zij nog steeds van belang is voor jou.

Tip 3: Hou je goedbedoelde raad voor je

In het vorige artikel hebben we uitgebreid stilgestaan op welke manier je goed ruzie maakt met je partner. Nog even de belangrijkste punten op een rijtje:

Voorkom het gebruik van de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’ als je je partner op zijn of haar gedrag aanspreekt.
Voorkom een kritieklawine waarbij jij of je geliefde wordt bedolven onder allerlei op- en aanmerkingen.

Maar omdat het Valentijnsdag is, pakken we het nu nog nét even iets anders aan! Om precies te zijn houden we (goedbedoelde) raad gewoon even voor ons. Volgens relatiedeskundige Henriëtte Reineke van The LoveCheck is het goed om je partner in plaats van te voorzien van allerhande commentaar, geïnteresseerd naar diegene te luisteren en door te vragen. Wil je partner iets nieuws doen zoals een schilderscursus? Stimuleer elkaar! Wees enthousiast als de grenzen wil verleggen.

Valentijnstips

Verdere tips voor Valentijnsdag:

 • Begin de dag met lieve woorden of een knuffel voordat je opstaat
 • Maak een lekker ontbijtje
 • Plan een surprise etentje (en regel een oppas)
 • Koop een mooie kaart en schrijft daarop een lief verhaaltje
 • Koop 1 rode roos of een bos bloemen in de favoriete kleur van je geliefde
 • Maak een bon voor een massage
 • Kook iets wat je lief heel lekker vind
 • Ga erop uit en kijk waar je terecht komt

Voor jou!

Krijgen jij en je partner het Spaans benauwd bij alleen al de gedachte aan samen een hele dag romantisch doorbrengen? Gaan jullie bijvoorbeeld door een fikse relatiecrisis, is de communicatie tussen je ernstig verstoord of hebben jullie steeds ruzie over dezelfde dingen? Zo hoeft het niet te zijn! En nee, je hoeft ook niet meteen uit elkaar te gaan. Met wat hulp én de motivatie om aan je relatie te werken, is het écht mogelijk om weer liefde en verbinding te gaan voelen. Hoe? Doe TheLoveCheck!

Herken jij dit?

Dan ben jij ook klaar voor TheLoveCheck!

 • We zijn uit elkaar gegroeid en we hebben geen gespreksstof
 • Ik moet alles alleen doen in het huishouden
 • Ik snap niets van hem/haar
 • Alleen door de kinderen zijn we nog bij elkaar
 • We doen bijna nooit meer iets leuks samen
 • De romantiek is ver te zoeken
 • Als ik iets nieuws wil proberen, krijg ik geen support
 • Ons seksleven staat stil
 • Mijn partner is afwezig en daardoor voel ik me alleen
Meer weten?

TheLoveCheck cursus is perfect voor koppels die een stressvolle periode ervaren. Misschien bang zijn dat ze uit elkaar groeien, of al uit elkaar gegroeid zijn. Ook voor beginnende liefdesrelaties is deze cursus een aanrader omdat je nu leert hoe het wél kan.

TheLoveCheck
Vossenberg 16 | 4841 JA Prinsenbeek | 076-5426281 |
info@thelovecheck.com | www.thelovecheck.nl
Deel dit artikel