stress

Zó ga je om met stress en spanning

11 oktober 2018
355
354
0

Zit je even niet lekker in je vel? Heb je last van stress- of spanningsklachten? Of misschien ben je vaak moe en vind je het lastig om van dingen te genieten? Mindfulness kan je helpen om meer rust en ruimte te creëren in je leven.

Vóórdat de stress toeslaat

We leven het grootste deel van onze dag op de automatische piloot. Terwijl je aan het fietsen, autorijden, praten, douchen bent, dwalen je gedachten regelmatig af en heb je vaak niet in de gaten wat je nou precies aan het doen bent. Je mist bijvoorbeeld de afslag op de snelweg of je hebt niet door dat iemand je een vraag stelt. Dit zijn nog behapbare ietwat vervelende momenten, waar je waarschijnlijk niet al te veel last van hebt.

Chaos!

Maar wat nou als je ‘s avonds rustig in je bed ligt voordat je gaat slapen en het grote piekeren en malen begint? Of je had een spannende vergadering op je werk en je blijft maar datzelfde moment wat je lastig vond herhalen in je hoofd? Ook dat gaat automatisch en hier kunnen we veel last van hebben. De stress die hierdoor ontstaat, kun je ervaren als chaos in het hoofd, onrust, spanning of het gevoel hebben steeds maar ‘aan te staan’.

Word vriendelijker

Door middel van mindfulness kun je uit deze stressmodus stappen. Je krijgt handvatten aangeboden, waardoor je er zelf voor kunt kiezen niet mee te gaan in piekergedachten of onrust. In plaats daarvan leer je je aandacht te richten, zodat er meer ruimte ontstaat voor rust, acceptatie en ontspanning. Daarvoor hoef je niet je best te doen. De training is erop gericht om de lat niet te hoog te leggen en vriendelijker te worden richting jezelf.

Groepstraining en individuele training

De 8-weekse groepstraining bij Roos Barthels wordt gegeven in het Dominicanenklooster in Zwolle. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur op een avond of een ochtend. In deze sessies staat oefenen centraal. Er worden meditaties gedaan, beweegoefeningen en nog veel meer. Ook krijg je oefenopdrachten waar je thuis mee aan de slag kunt.
Je kunt de training ook individueel volgen. Hier kun je op elk moment mee starten. Hierbij is er meer tijd om specifiek te kijken naar datgene waar je tegenaan loopt.

Het lichaam als instrument

Roos Barthels: ‘In mijn werk als therapeut en trainer begeleid ik mensen in het (opnieuw) contact krijgen met zichzelf. Het lichaam is voor mij daarin een belangrijk instrument. Door mensen weer contact te laten ervaren met het lichaam, ontstaat er ruimte voor groei en ontwikkeling. Ik vind het elke keer weer bijzonder om te merken dat iemand daardoor in een korte tijd weer grond onder de voeten krijgt en rust en ruimte kan ervaren. Ik ben begonnen als psychomotorisch therapeut, wat voor mij de start is geweest binnen de zorg. Vanuit dat vak ben ik me gaan ontwikkelen op het gebied van stress, aandacht, spanning en de adem door de opleiding Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) en de opleiding tot Mindfulness trainer te volgen.’

Meer weten?

Vanuit haar ervaringen als psychomotorisch therapeut en de opleiding Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) en de opleiding tot Mindfulness trainer is Roos Barthels gespecialiseerd in de gebieden stress, aandacht en adem. Als therapeut en trainer begeleid ze je in het (opnieuw) in contact komen met jezelf.

Roos Barthels - Praktijk voor Mindfulness en Adem- en Ontspanningstherapie
Assendorperstraat 29 | 8012 DE Zwolle | 06-49959509 |
info@roosbarthels.nl | www.roosbarthels.nl
Deel dit artikel