yoga

‘Yoga hielp om mijn wonden te helen’

4 oktober 2018
773
772
5

'Op mijn zesde stapte mijn moeder zelf uit het leven. Ik bleef achter met mijn broer, zusje en vader. Het begin van een moeilijke periode. Lang ben ik boos geweest op mijn moeder. Ik kroop in de slachtofferrol, voelde me in de steek gelaten: 'Waarom heeft ze ons verlaten? Waarom overkomt dit mij?''

Doel

Aan het woord is yoga- en meditatiedocente Petra Bolten. Ze vervolgt: ‘Ondanks deze heel heftige periode deed ik alles wat er van me werd verwacht. Ik haalde mijn VWO-diploma en ging naar de universiteit. Toen ik bijna dertig was, had ik mijn leven ogenschijnlijk goed voor elkaar. Ik had een goede baan, een leuk huis, een auto voor de deur en kon ver reizen. Maar toch knaagde er iets. Was dit wat ik wilde doen tot mijn pensioen? Hard werken, en bijna geen tijd hebben om van het leven te genieten? Was dit het doel in mijn leven?’

Hoe yoga hielp

‘In 2009 tipte een vriendin me om yoga te doen, zodat ik de rust kon bewaren in een toen pittige periode. Tijdens de eerste les wist ik het meteen: hier moest ik zijn. Dit was hetgeen waar ik naar zocht. Ook werd het me al snel duidelijk dat ik de yogadocentenopleiding wilde doen en deze vorm van yoga met andere mensen wilde delen. Door de yogalerarenopleiding heb ik het verdriet om mijn moeder een plekje kunnen geven. Het gaf me ook bewustzijn: hetgeen soms slecht lijkt, heeft ook vaak een goede kant.’

Eigen kracht

‘Ik zag in dat ik door mijn jeugd heb geleerd om in mijn eigen kracht te staan en om zelfstandig voor mezelf te zorgen. Eigenschappen die ik met een ander jeugdverhaal allicht niet zo sterk had kunnen ontwikkelen. Yoga heeft mij dus geholpen om de wonden uit mijn jeugd te helen, waardoor ik weer met frisse moed en zin naar de toekomst kijk. Ook heb ik mijn moeder kunnen vergeven. Iets wat me veel ruimte heeft gegeven.’

Openstellen

‘Yoga heeft mij geholpen om me er bewust van te zijn dat je op elk moment van het leven je eigen leven creëert. Dat wil ik mijn leerlingen ook meegeven. Om dit concreet te maken, gebruik ik het voorbeeld van het verplichte feestje waar je geen zin in hebt. Je kunt ernaartoe gaan met tegenzin en stil in een hoekje gaan zitten. In dat geval zal niemand op je letten, en wordt het inderdaad geen leuk feestje. Maar je kunt je ook voor de ervaring openstellen. Meestal kom je dan spontaan oude kennissen tegen, of heb je ineens superleuke gesprekken met wildvreemden en wordt het een heel leuke avond.’

Meer ruimte om jezelf te zijn

‘Sinds een paar jaar ben ik zelfstandig werkzaam als yoga- en meditatiedocente voor zowel volwassenen als kinderen en is mijn leven 180 graden gedraaid. Ik heb veel ervaring opgedaan met lesgeven en van alles geproefd wat de wereld van yoga te bieden heeft. Kundalini Yoga past goed bij deze tijd. Vandaag de dag zijn mensen de hele tijd aan het heen en weer rennen: werken, e-mails beantwoorden en je telefoon bijhouden. Steeds weer die prikkels van nieuwsberichten en apps. Yoga helpt dan om te ontladen en weer terug te komen bij jezelf. Al met één yogales per week ontstaat er meer ruimte om jezelf te zijn. De kracht van Kundalini yoga is het snelle effect ervan, het werkt meteen. Je werkt met je eigen lichaam, naar eigen kracht en kunnen. Als een oefening bijvoorbeeld niet goed lukt dan doe je wat voor jou het meest in de buurt komt en voor jou wel mogelijk is. Instromen is altijd mogelijk en ervaring met yoga is niet nodig. Wil je het ook een keer proberen? Je kunt altijd langskomen voor een proefles!’

Meer weten?

Bij Kundalini Yoga ben je aan het juiste adres voor kundalini yoga en kinderyoga. Petra Bolten organiseert geregeld speciale thema-avonden waar jij op en laagdrempelige manier kennis kunt maken met yoga en meditatie.

Kundalini Yoga Alkmaar
Deel dit artikel