winterseizoen

Welke kleding heb je nodig voor het winterseizoen?

28 september 2019
281
282
0

Herfst en winter. Voor de één de mooiste tijd van het jaar, de ander vreest de kou en regen. Als jij een fervent wielrenner bent, is het net zo. Want ondanks dat het weer misschien wisselvalliger wordt, kan het zijn dat jij juist nu de paden op wilt gaan. Lekkere frisse lucht voelen, rustige fietspaden en een prachtige, kleurrijke natuur. Maar op een gegeven moment ontkom je er niet aan: het is te koud voor je zomerse kloffie.

Voorbereiden op het nieuwe seizoen

Laat dat je niet weerhouden om op de fiets te stappen. Want dat beweging goed voor je is, is natuurlijk niet seizoensgebonden. Maar wel vraagt het enige voorbereiding van de fietsgarderobe. Wat je nu het beste kunt dragen in de herfst en winter, is persoonlijk. Bedenk je of jij snel warm bent en veel en gauw zweet, want uiteraard is het nuttig je kleding daarop aan te passen. Maar ook het type training bepaalt wat voor kleding je het beste kunt dragen. Is je training intensief, is het een duurtraining, of ga je een rustig tochtje maken?

Tussenseizoen

Als je weet hoe je lichaam reageert en wat voor training je gaat uitvoeren, kun je besluiten welke kleding daar het beste bij past. In het tussenseizoen is dat soms nog best lastig: ’s ochtends is het echt goed fris, maar wanneer ’s middags de zon doorbreekt, kan het kwik aardig stijgen. In deze tijd van het jaar zijn arm- en beenstukken daarom erg handig om te gebruiken. Bij aanvang ben je lekker warm, en wanneer de temperatuur het toelaat, kun je de arm- en beenstukken uitdoen en lekker met blote benen of armen doortrappen!

Werken met lagen

In Nederland weet je het natuurlijk maar nooit met de winter, maar ook in ons land kan het soms nog écht koud worden. Ook op die koude dagen kun je natuurlijk lekker naar buiten, alleen is het zaak te werken met laagjes om je romp op temperatuur te houden. De eerste laag is de onder- of thermokleding. Deze laag heeft als functie je warm te houden, maar wel je transpiratievocht kunnen afvoeren. Daarvoor moet de kleding dicht op de huid zitten. De tweede laag is een fietsshirt met korte of lange mouwen. Doordat er nu ruimte tussen de laagjes zit, heb je een isolerend effect. Er blijft warmte bewaard tussen de kledinglagen.

Goede ventilatie is een must

Een regenjas, windjack of vest is een (eventuele) derde laag. Deze laag beschermt je tegen kou, wind of regen, maar moet wel altijd goed ventileren. Slechte ventilatie is funest voor je temperatuurregulatie. Hetzelfde geldt voor de broek: draag een ventilerende, lange broek en zorg daarbij dat deze niet te strak zit. Door een iets lossere broek te dragen, kan er een laagje warme lucht blijven hangen waardoor je niet afkoelt.

(Hand)Schoenen voor de warmte

Lichaamsdelen die snel te lijden hebben onder kou, zijn je handen en voeten. In koudere seizoenen is het dragen van handschoenen natuurlijk een duidelijke en voor de hand liggende oplossing. Maar ook hiervoor zijn er speciale fietshandschoenen op de markt. Fietshandschoenen isoleren beter en zijn waterdicht, zodat vocht niet alsnog je vingers kan doen bevriezen. Fietsschoenen zijn vaak gemaakt met veel ventilatiegaatjes. Fijn, want zweetvoeten kunnen hun vocht kwijt. Maar minder lekker als je door plassen of natte sneeuw rijdt. Overschoenen zijn gemaakt om je voeten te beschermen tegen kou en vocht.

Geen excuses!

Extra tip: draag geen te strakke schoenen of dikke sokken waardoor je tenen bekneld zitten. Wanneer de tenen weinig ruimte hebben voor een goede bloedsomloop, worden ze veel sneller koud! Er zijn dus, ook in de winter en herfst, legio mogelijkheden om comfortabel op de fiets te kunnen springen. Geen excuses dus om een prachtige winterdag aan jou en je fiets voorbij te laten gaan!

Mutsaars Bikes: leve de fiets!

Wij, Ronald en Sabine Mutsaars, staan aan het roer van Mutsaars Bikes. Al van jongs af aan draait het binnen onze familie om de fiets. En dat is nu in de winkel en met de webshop nog altijd zo. Die liefde voor de fiets geven we graag door. Aan iedereen die, op welk niveau ook, wil genieten van de buitenlucht. Van grindpaden, asfalt, kasseien, heuvels en de bergen. Kom naar Schijndel en deel die passie en verhalen met ons. Onder het genot van een heerlijk bakkie koffie en Brabantse gezelligheid.

Meer weten?

Bij Mutsaars Bikes kun je terecht voor alles wat je nodig hebt om te fietsen. Dit soort fietsen vind je bij Mutsaars Bikes: racefietsen, kinderfietsen, mountainbikes en stadsfietsen. Ook heeft Mutsaars Bikes fietsonderdelen, fietskleding, sportvoeding en hometrainers in de collectie.

Mutsaars Bikes
Europalaan 79 | 5481 JD Schijndel | 073-5496375 |
info@mutsaarsbikes.nl | www.mutsaarsbikes.nl
Deel dit artikel