wensenboekje

Wat je moet weten over het wensenboekje

15 maart 2019
334
333
0

Waarschijnlijk probeer je er niet al te vaak bij stil te staan. Maar één ding is zeker: vroeg of laat gaan we allemaal dood. Sommige mensen weten dat zij niet meer lang hebben, voor anderen speelt doodgaan (bijna) geen rol in het leven. Wel geldt voor bijna iedereen hetzelfde: praten over de dood, en de mogelijkheden en wensen daaromheen, is lastig. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Wat moet je precies allemaal bespreken? En hoe kun je dat gesprek nou het beste aanpakken?

Bram Kuipers

Gissen en aannames doen

Elisa (38) vertelt: ‘Tijdens het regelen van de uitvaart van mijn oom, merkten we als familie dat het niet gemakkelijk was om bepaalde keuzes omtrent zijn afscheid te maken. Mijn oom had niets vast laten leggen omtrent zijn afscheidswensen, en ook met zijn vrouw had hij deze nooit willen bespreken. Begrijpelijk: praten over je eigen dood kan confronterend zijn. Maar nu bleef het wel bij gissen en aannames doen. Hoewel de dienst uiteindelijk wel erg mooi was, bleef het voor ons wel de vraag of hij bij zou zijn geweest met bijvoorbeeld de muziek en de locatie die wij hadden uitgekozen.’

Online wensenboekje

‘Ik had besloten dat ik meer duidelijkheid voor mijn dierbaren wilde creëren voor als het zover is. Op internet las ik over het online wensenboekje. Zoals ik al merkte bij de uitvaart van mijn oom, zijn er veel aspecten waar je over na kunt denken – van de kist tot koffietafel. Het wensenboekje gaf me een goede houvast om al deze aspecten in kaart te brengen. Wat mij verraste, was dat er zoveel mogelijkheden waren. Van nature ben ik een positief, opgeruimd persoon. Het viel mij alles mee dat een afscheid ook heel luchtig kan worden aangekleed. Dat je ook kunt kiezen voor locaties als een kroeg bijvoorbeeld, en voor vrolijke dancemuziek.’

Even onwennig

‘Ook was het fijn om de wensen later ook met mijn dierbaren te bespreken. Natuurlijk was het onwennig om het onderwerp zo ineens op tafel te gooien. Het wensenboekje was een goede leidraad: hierin werden de onderwerpen één voor één uitgelicht. Maar toen we eenmaal aan de gang waren, merkte ik dat het goed was dat ik de dood bespreekbaar had gemaakt. Iedereen vond het fijn om meer duidelijkheid te hebben. Zij durfden nu ook meer na te denken over hun eigen afscheid. Bovendien merkte ik dat mijn dierbaren mij goed kenden. Over dingen waar ik nog wat twijfels had, wisten zij me goede raad en inspiratie te geven. Het gesprek was helemaal niet zwaar. Het was goed.’

Maak de dood bespreekbaar

Zoals al uit het verhaal van Elisa blijkt, is dat mensen weinig stil staan bij de vraag hoe ze hun wensen omtrent hun afscheid willen vormgeven. Welke keuzes en mogelijkheden heb je, en vooral: hoe maak je deze duidelijk aan je dierbaren? Op de dood heerst altijd nog een taboe. Maar wanneer je nadenkt over je eigen afscheid, dan verhoog je de kans dat je eigen afscheid verloopt zoals jij dat graag wilt. Misschien vind je het fijn om eens in gesprek met mij te gaan. Als uitvaartbegeleider is praten over de dood ‘doodgewoon’. Ik kan met je meedenken, en je verschillende opties aanreiken waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Er is meer mogelijk dan je denkt! Ook maak ik het kostenplaatje inzichtelijk voor je.

Gespreksstarter

Het is goed dat je over je eigen wensen omtrent het afscheid nadenkt. Maar nu is het tijd voor de volgende stap: deze bespreekbaar maken met je dierbaren. Het wensenboekje is een handig instrument om het gesprek over de dood en de wensen daaromheen te starten. Stap voor stap worden jij – en je dierbaren – door alle aspecten van het afscheid geleid. Hierbij kun je je wensen zo vormgeven zoals jij dat graag wilt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je geen duidelijke mening hebt over dingen als de koffietafel en de bloemen. Ook dit kun je met je dierbaren bespreken. Wie weet kunnen zij met je meedenken en je tot nieuwe inzichten laten komen. Samen maken jullie dan de keuze die het beste bij jou past.

Dynamisch

Door de jaren heen kunnen je smaak en je wensen natuurlijk veranderen. Net zoals mensen dynamisch zijn, is het wensenboekje ook dynamisch: je kunt het gemakkelijk weer aanpassen. Alles wat je hebt opgeschreven, wordt online opgeslagen. Ook bij het invullen van het wensenboekje kan ik je eventueel helpen. In een laagdrempelig voorbesprekingsgesprek denk ik graag met je mee. Stuur me gerust een mailtje of bel me even, dan kunnen we een afspraak inplannen.

Meer weten?

Bij Kuipers & Pikart Uitvaartzorg kun je terecht voor alles wat er voor een uitvaart geregeld moet worden. De hulp van een uitvaartbegeleider blijkt vaak een noodzakelijke en welkome aanvulling om alle formaliteiten tijdig te geregeld te hebben.

Kuipers & Pikart Uitvaartzorg
Steekkant 36 | 2993 DB Barendrecht | 0180-745745 |
bram@kpuz.nl | www.kpuz.nl
Deel dit artikel