afscheid

Wat als je hoort dat je niet meer beter kunt worden?

10 december 2019
384
384
2

Hoe verschrikkelijk het ook is voor ieder weldenkend mens, en niemand het wil horen, toch krijgen mensen elke dag opnieuw te horen dat ze niet meer beter kunnen worden. Hoe kun je je voorbereiden op een naderend einde? Hoe ga je hiermee om en wat kun je van te voren regelen?

Het gesprek aangaan

Nu kan ik en wil ik niet op de stoel van een psycholoog gaan zitten, maar wél weet ik dat er in zo’n situatie wat met je gebeurt. Eerst moet je deze onheilsboodschap verwerken en wil je misschien je omgeving ervan in kennis stellen. Dan kan het moment komen dat je zelf je wensen kenbaar wil maken voor het naderende afscheid. Probeer, hoe moeilijk ook, dit gesprek aan te gaan met je partner, vriend, vriendin of vertrouwenspersoon.

Juiste keuzes

Ook kun je een informerend gesprek aanvragen met een uitvaartverzorger. Ik kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes. Samen bekijken we wat bij je past, hoe je levensstijl is en of je deze wil laten terugkomen in je uitvaart. Stel dat je kinderen hebt, dan gaan we nadenken hoe je het hen gaat vertellen en voorbereiden op het naderende afscheid. Wees vooral ook open en eerlijk naar de kinderen toe, op een niveau dat zij aankunnen. Maak het niet mooier dan het is. Vervolgens kun je de kinderen voorstellen om een herinneringsbox samen te stellen. Hierin kun je persoonlijke spulletjes indoen waaruit zij straks troost kunnen vinden. Dit kan op diverse manieren en is ook een beetje afhankelijk van de leeftijd.

De enige zekerheid

De dood: de enige zekerheid in ons leven en velen schieten meteen in de stress als deze ter sprake komt. Natuurlijk zitten de meeste mensen niet met smart op dat laatste bezoek te wachten. Liever breien we er nog een paar mooie jaren aan. Maar als het dan toch voor de deur staat, is het dan niet een rustgevende gedachte dat je niet op het laatste moment nog allerlei zaken moet regelen? Uiteraard gesteld dat je daar überhaupt de tijd nog voor hebt.

Rustgevend voor jezelf en voor de achterblijvers

Wat je zoal kunt regelen en hoe je dat regelt, dat zijn de vragen waar de uitvaartverzorger antwoord op heeft. Neem de moeite om te kijken wat je uitvaartverzekering uitkeert, of kijk of je zelf de financiële middelen hebt om de uitvaart te kunnen bekostigen. Laat nooit, maar dan ook nooit, de kosten van je uitvaart achter voor je nabestaanden.

Tijd en voorbereiding

Een mooi afscheid is meer dan een bloemenzee en het perfecte koor; het vraagt tijd en voorbereiding om de diepgang te vinden die zoveel troost biedt. Maar juist in die aanloop vindt al een deel van de rouwverwerking plaats. Mag ik je helpen om je afscheid vorm te geven? Dit kun je doen door geheel gratis het boekje aan te vragen “om vast over na te denken”. Stuur een mailtje met je adresgegevens en je krijgt het boekje thuisgestuurd. Meerdere boekjes mag natuurlijk ook. Kom je er niet uit dan wil ik je graag helpen.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Deel dit artikel