bewegen

Wanneer je ziek bent, blijf bewegen!

12 september 2018
585
585
4

Tijdens je behandeling tegen kanker kun je jezelf behoorlijk in de weg zitten. Een veelgehoorde klacht is de vermoeidheid, maar je kunt ook aanlopen tegen pijn, problemen hebben met het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden of te maken hebben met pijn of lymfoedeem.

Klachten bestrijden

Ook al klinkt het wellicht tegenstrijdig als je zo moe bent en pijn hebt, maar toch is bewegen een goede manier om je klachten te bestrijden. ‘Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten’, weet oncologie fysiotherapeute Linda Pappot-Jannink. ‘Daaruit blijkt dat fysiotherapie, en met name bewegen, een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.’

Advies

‘Door de kanker en de behandeling die je ondergaat, is je lichaam minder sterk dan voorheen. Als je op dezelfde manier zou gaan bewegen of sporten als je gewend was, kun je je lichaam beschadigen. Toch is het ontzettend belangrijk om te blijven bewegen en daarom adviseer ik je in de oefeningen die je wél kunt doen, zodat je conditie zo optimaal mogelijk blijft’, legt Linda uit.
‘Het kan ook zijn dat je door de operatie of bestraling pijn hebt met bewegen. Ook daar richt ik me op. Door het aanleren van de juiste oefeningen zorgen we er samen voor dat je je weer beter en met minder of zonder pijn kunt bewegen.’

Luisterend oor

Linda stemt het behandeldoel altijd af op de fase waarin de patiënt zich bevindt. ‘Het maakt verschil of je je ziek voelt door je chemotherapie of vermoeid door de bestralingen. Ik help je te bepalen welke doelen voor jou haalbaar zijn en ik heb ook de kennis om andere therapeutische middelen in te zetten wanneer dit nodig mocht zijn. Ik informeer, adviseer, oefen, begeleid en biedt een luisterend oor. Dat is allemaal zó belangrijk in deze fase van je leven. Het helpt je op weg om straks, na de kanker, je leven weer op te pakken.

Wat doet een oncologie fysiotherapeut?

Oncologie fysiotherapie richt zich op behandeling van mensen met kanker en dan met name op de gevolgen van de ziekte zelf én van de medische behandelingen die zij moeten ondergaan. Het werkgebied van een fysiotherapeut is het bewegen en alles wat daarmee samenhangt. Dat geldt ook voor een oncologie fysiotherapeut, zoals Linda van Linda Cranio praktijk voor oedeem- en oncologiefysiotherapie. Zij behandelt dus de gevolgen op het bewegend functioneren van kanker en medische behandelingen tegen kanker.

Meer weten?

LindaCranio is gespecialiseerd in oedeem- en oncologiefysiotherapie. Je kunt er terecht voor optimale zorg voor mensen met kanker en de gevolgen van de ziekte.

Linda Cranio
Sweelinckplein 9 | 2517 GK Den Haag | 06-41515914 |
lindacranio@hotmail.com | www.lindacranio.nl
Deel dit artikel