afscheid

Wanneer het afscheid dichterbij komt

27 september 2018
667
666
4

Als je ernstig ziek bent en niet meer beter wordt, komt denken over je afscheid erg dichtbij. Waar de dood vroeger een taboe was, zijn we hier tegenwoordig veel opener over. Het besef heerst dat het waardevol is om bewust om te gaan met de naderende dood en het nemen van afscheid. Door je wensen op papier te zetten, zorg je ervoor dat je uitvaart wordt zoals jij zelf wilt.

Invulling uitvaart

Als je weet dat je binnenkort komt te overlijden, ga je waarschijnlijk ook nadenken over je uitvaart. Misschien vind je het ongemakkelijk of confronterend om over je eigen uitvaart te praten, en laat je de invulling hiervan liever over aan je naasten. Maar de invulling van je uitvaart kan juist ook aanleiding zijn voor mooie gesprekken over je dood met je partner of andere naaste: over wie jij bent, wat jouw drijfveren zijn en waarom het voor jou belangrijk is om dit aan anderen te laten zien. Door je uitvaart te bespreken, maak je het je dierbaren een stuk makkelijker.

Jouw wensen

Misschien vind je het juist wel fijn om te denken over je eigen uitvaart en heb je hier ook gedetailleerde wensen over. Indien je deze nog niet hebt vastgelegd, is daar nu het moment voor. Zo kan het misschien fijn zijn om een plekje uit te zoeken op de begraafplaats, of om zelf de muziek uit te zoeken voor tijdens de dienst. Misschien zijn er ook wel dingen die je absoluut niet wilt, of heb je bepaalde ideeën over bijvoorbeeld een rouwadvertentie, een crematie of begraven worden in een kist.

Waardevolle tijd

Open zijn over wat je niet wilt, is ook belangrijk. In de meeste gevallen vinden je dierbaren het waardevol om zich bezig te kunnen houden met de voorbereiding van je afscheid. Dit kan een belangrijke stap zijn in het verwerken van verdriet, gemis en rouw. Het (samen) invullen en regelen van je uitvaart kan leiden tot rust en een intense maar achteraf waardevolle en belangrijke tijd.

Veel mogelijk

De grotere openheid over de dood heeft ertoe geleid dat er veel mogelijk is tegenwoordig wat betreft gebruiken en rituelen. Geen uitvaartkist maar een rieten mand. Geen rouwauto, maar een Volkswagen, motor of een bus. Geen muziek uit boxen, maar een live-koor. Misschien vind je het lastig om je wensen op een rijtje te zetten en hier samen met je nabestaanden vorm aan te geven. Het kan dan fijn zijn om samen met een uitvaartverzorger over de mogelijkheden te denken en te praten.

Bespreken

Pien Gouka van Monuta: ‘Ik kan me voorstellen dat je niet goed weet waar je precies moet beginnen. Graag kom ik bij je langs om je wensen te bespreken tijdens een voorgesprek. Door je uitvaartwensen op papier te zetten en deze te bespreken met je naasten en uitvaartondernemer, kun je er zelf voor zorgen dat je uitvaart wordt zoals je het zelf wilt. En een mooi afscheid is voor de nabestaanden de eerste stap en houvast naar de toekomst.

Een mooi en passend afscheid

‘Het regelen van de uitvaart van mijn vrouw en het afscheid was moeilijk. Maar ik ben er blij mee dat we het er samen van tevoren uitgebreid over hebben gehad en al haar wensen hebben opgeschreven. Zo wist ik goed wat zij wilde. In deze lastige periode was Pien een geweldige steun. Ze denkt mee, regelt alles en heeft veel aandacht en geduld. Dankzij haar menselijke en persoonlijke aanpak hebben we op een mooie en passende manier afscheid kunnen nemen.’ – Jan

Meer weten?

Bij Monuta Pien Gouka kun je terecht voor een uitvaart in de omgeving Dronten en de Noordoostpolder. In het geval wanneer je een uitvaartverzekering hebt, maar ook wanneer je niet of elders verzekerd bent.

Monuta Pien Gouka
De Helling 15 | 8251 GH Dronten | 06-83678257 |
pgouka@monuta.nl | www.monutapiengouka.nl
Deel dit artikel