voedingssupplementen

Voedingssupplementen: zin of onzin?

31 oktober 2018
869
868
0

Wanneer je te maken hebt met een vervelende klacht, is daar het voedingssupplement die je ondersteunt. Dit supplement helpt je om het tekort aan te vullen en je lichaam te prikkelen. Ze zijn er in vele soorten en maten: poeders, tabletten, capsules en nog vele anderen. De een zweert erbij, de ander beweert dat ze niet werken. Zijn deze supplementen een middel waarmee je klachten te lijf kunt gaan, of is het allemaal onzin? Ontdek hier alles wat je moet weten over voedingssupplementen.

Casper Beukema

Voedingssupplementen

Werken voedingssupplementen? De waarheid ligt in het midden. Wanneer je echter lukraak begint met het slikken van deze supplementen is de kans klein dat er een blijvend effect optreedt. Maar met goed advies over een specifiek product werkt dit vaak wel goed. Waar moet je op letten bij het slikken van supplementen? Hier een aantal tips.

Goede dosering

Een lage dosering van supplementen heeft vaak weinig effect. Om echt iets te bereiken moet de dosering hoog genoeg zijn. Een gemiddelde multivitamine van de prijsstunter heeft vaak een lage dosering waar je weinig effect van ondervindt. Kruiden die zomaar in een capsule zijn gestopt werken vaak niet sterk genoeg. Een extract van deze kruiden heeft een hogere kans van slagen. Ook hierbij geldt, laat je goed informeren over de kwaliteit van het supplement.

De juiste match

Het is belangrijk dat jouw klachten goed aansluiten bij het product dat je gaat gebruiken. Wanneer je je goed hebt laten informeren over de aard van je klacht of je wens kun je een producten gebruiken dat hiervoor helpt. Kniepijn? Vitamine C slikken heeft weinig zin, maar dit is dan wel weer geschikt voor een boost van je weerstand.

Inname

De meeste supplementen neem je in samen met je maaltijden, maar sommige juist ook niet. Het kan zelfs zijn dat supplementen niet goed werken, wanneer je ze niet op het juiste tijdstip inneemt. Visolie innemen in de ochtend werkt ontstekingsremmend en in de avond verbetert het je stemming. Een ander voorbeeld is probiotica. Dit moet je innemen op een lege maag, want wanneer je dit supplement inneemt tijdens een maaltijd maakt het de bacteriën dood.

Juiste vorm

Bij de vorm van de supplementen komt veel kennis van zaken kijken. Bijvoorbeeld vitamine D. Dit is een vetachtige stof die thuis hoort in een olie of een ‘softgel’. Een visolie die in een multivitamine zit is gedroogd en maakt de opname van alle andere ingrediënten slechter. Wanneer je wilt afvallen zet vetverbrandingsthee geen zoden aan de dijk. En vitamine C? Dat kun je slikken tegen blaasontsteking, maar ook voor het verminderen van rimpels. Het is maar net welke vorm je kiest. Een adviseur biedt maatwerk voor je specifieke wens.

Ondersteuning

Supplementen zijn ondersteuners, niets meer en niets minder. Vergelijk ze maar eens met de wind in je rug wanneer je fietst. Ze helpen je te ondersteunen, maar zelf trappen blijft nodig. Een voedingssupplement hoor je altijd te zien als onderdeel van gezonde voeding en een gezonde manier van kijken naar jezelf en je omgeving. Vitamine D helpt bij het sterker maken van je botten, maar je moet er ook bij blijven bewegen.

Advies

Voedingssupplementen hebben zeker zin, maar alleen wanneer je goed productadvies krijgt om de supplementen op de juiste wijze in te zetten. Bij De Rode Pilaren wordt er tijd voor je genomen om te luisteren naar je klacht en/of wens. Uiteindelijk is maatwerk en aandacht voor jouw gezondheid het allerbelangrijkst.

Meer weten?

Bij de Rode Pilaren ben je aan het juiste adres voor gezondheid, uiterlijke verzorging, afslanken, gezonde voeding, sportvoeding en supplementen. 'Bewust omgaan met voeding en beweging is de belangrijke boodschap van De Rode Pilaren.

De Rode Pilaren
Deel dit artikel