sieraden

Vijf gouden tips om je sieraden mooi te houden

10 september 2019
406
405
3

Mooie sieraden kunnen je veel zelfvertrouwen geven. Mooie oorringen omlijsten je gezicht, en een halsketting met mooie hanger kan de kleur van je ogen laten spreken. Ook kunnen ze voor iets bijzonders staan. Zo symboliseert een trouwring je belofte aan je partner, of doet een herinneringssieraad je denken aan een mooi moment of een geliefde die je mist. Dat jij van je sieraden houdt, kan dus om vele redenen zijn. Maar wat in ieder geval duidelijk is, is dat je ze mooi wilt houden.

Doe je sieraden als laatst om

De beste tip om goed voor je sieraden te zorgen, is om ze als laatst om te doen bij je ochtendritueel. Zaken zoals crème, parfum en make-up kunnen namelijk schadelijk zijn voor je sieraad. Edelstenen worden mogelijk dof en je juwelen kunnen verkleuren. Goud en zilver kunnen hun glans verliezen of zelfs donkerder worden. Daarnaast blijven er allerlei restjes achter op het sieraad dat de glans doet afnemen en irritatie kunnen veroorzaken. Beter is het daarom om je sieraden pas om of aan te doen nadat je al je douche- en make-upwerkzaamheden hebt verricht!

Niet met sieraden slapen

In het verlengde hiervan is het dus ook verstandig om ’s avonds je sieraden af te doen voordat je gaat slapen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen slapen met hun ringen, oorbellen of kettingen nog om. Naast dat dit waarschijnlijk niet zo comfortabel is, is het ook nog eens slecht voor de sieraden. In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo’n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!

Een goede opbergplek

Maar waar berg je je sieraden nu het beste op? Kies voor een doosje of bakje met een zachte ondergrond. Zorg daarbij dat je sieraden niet tegen elkaar aanliggen. Op deze manier komen er geen krassen op jouw dierbare bezit. Let er verder op dat je kettingen, armbanden en enkelbandjes sluit wanneer je ze opbergt. Zo kunnen ze minder snel in de knoop raken met andere sieraden en kunnen eventuele hangers en bedeltjes niet zoekraken.

Sporten? Zonder sieraden!

Als je goed wil zorgen voor je sieraden, kun je ze beter niet dragen tijdens het sporten. Als je sport, zweet je doorgaans behoorlijk. Dit zoute, vochtige zweet kan ervoor zorgen dat je sieraden en edelstenen verkleuren. Ook is er altijd een risico dat je ergens blijft haken, aan een sporttoestel, tijdens het omkleden of tijdens wilde bewegingen. Naast het feit dat je sieraden hier mogelijk kapot van gaan of kwijtraken, is dit ook nog eens gevaarlijk voor jezelf. Daarnaast kunnen sieraden zoals ringen vervormen of breken wanneer je gebruik maakt van zware gewichten en slijten ze sneller.

Op milde wijze schoonmaken

Nu komt het natuurlijk echt wel voor dat je sieraden wat dof of vuil zijn, hoe goed je er ook voor zorgt. In dat geval wil je ze oppoetsen of schoonmaken. De gemakkelijkste en meest milde methode om je zilveren en gouden sieraden weer te laten glimmen, is door ze schoon te maken met wat warm water en afwasmiddel. Laat je sieraden eerst even weken in wat warm water. Met een (oude) zachte tandenborstel poets je alle viezigheid zo van je sieraad af. Denk hierbij ook aan de achterkant van het sieraad, daar hoopt het vuil zich meestal op. Daarna kun je ze oppoetsen met een zachte, droge doek. Is je zilver nog steeds donker, dan kun je overwegen je sieraden in een badje met zilverdip te dompelen. Doe dit liever niet te vaak, en kijk uit met sieraden die edelstenen bevatten, want dit badje kan bijtend zijn.

Op Goud Geluk

Ben jij benieuwd naar de verzorging of het maakproces van sieraden? Of ben je nieuwsgierig geworden naar waar jij een uniek en persoonlijk sieraad kunt vinden? Astrid van Ruiten van Op Goud Geluk is goudsmid en maakt allerlei soorten prachtige sieraden. Zo maakt ze eigen collecties zoals de Leaves Collectie of de Gelukstreffers. Maar ook kun je bij Op Goud Geluk terecht voor het moderniseren van je eigen bestaande sieraden. Astrid: ‘Ik denk graag met je mee om je ideeën en wensen omtrent het sieraad te bespreken en laat je graag alle mogelijkheden zien! Samen met jou ga ik op zoek naar het sieraard om voor altijd bij je te dragen.’

Meer weten?

Bij Op Goud Geluk ben je aan het juiste adres voor herinneringssieraden op maat. De goudsmederij heeft een grote collectie ringen, oorbellen, armbanden, hangers en colliers.

Op Goud Geluk
Workumstraat 37 | 8244 EJ Lelystad | 06-28314412 |
info@opgoudgeluk.nl | www.opgoudgeluk.nl
Deel dit artikel