stedentrips

Verrassende stedentrips

31 oktober 2018
501
501
1

Een stedentrip is wat mij betreft altijd een goed idee. Lekker een paar dagen naar een stad om te winkelen, uit te waaien, de lokale keuken uit te proberen of er bezienswaardigheden te bezoeken. Berlijn, Barcelona en Praag zijn prachtige steden, maar kies eens iets anders. Laat je verrassen in een van deze parels.

Bilbao

De grootste stad van Spaans Baskenland is je bezoek meer dan waard. Natuurlijk bezoek je het wereldberoemde Guggenheim Museum, maar stap er ook eens op de fiets. In drie uur tijd zie je alle highlights van de stad, trappend langs de Nervión rivier, dwars door groene parken en voormalig industriegebied. Wanneer je alles hebt gezien, zet je je tanden in de overheerlijke pintxos in een van de vele barretjes die Bilbao rijk is.

Belfast

Het Noord-Ierse Belfast moet het dikwijls afleggen tegen de Ierse hoofdstad Dublin. Zonde, want je doet jezelf en de stad te kort als je deze links laat liggen. Ga mee op een gratis rondleiding in het reusachtig grote City Hall en leer alles over de geschiedenis van het onzinkbare schip de Titanic. Stap in een zogeheten Black Cab en maak een tour door de recente geschiedenis: Belfast in het periode van ‘The Troubles’. Spot streetart in de Cathedral Quarter. Of… Je komt simpelweg tijd tekort.

Nantes

Vergeet Parijs, ga naar Nantes, de geboorteplaats van Jules Vernes. Wie naar Frankrijk reist, komt vroeg of laat een kasteel tegen. In Nantes is dat niet anders. Het robuuste kasteel van de hertogen van Bretagne doet tegenwoordig dienst als museum. Een absolute topper in deze Franse stad zijn de creaties van Les Machines de l’île. Draai rond in een reusachtige carrousel, kruip op de rug van een mega-olifant en ontdek andere vreemde wezens op een voormalige scheepswerf. Drink een cocktail in ‘Le Nid’, het nest van een ooievaar, of smul van een overheerlijke galette bij crêperie Heb Ken.

Vilnius

Ah, veelzijdig Vilnius. Ook zo’n ondergeschoven kindje. Het centrum is compact en prima te voet of per huurfiets te ontdekken. Naast een breed cultureel aanbod, kerken en musea en het voormalige KGB-gebouw is Vilnius ook de broedplaats van republiek Užupis, een kunstenaarswijk. Een leuke uitstap, net buiten de stad, is het (voormalige) kasteel van Trakai. Niet voor niets was deze plaats in Litouwen in 2009 culturele hoofdstad en zette Lonely Planet in 2015 Vilnius in zijn prestigieuze ‘Best in Travel’ lijst.

Keulen

Keulen is bekend vanwege zijn Dom. En eigenlijk ben je een beetje dom als je Keulen niet met een bezoekje vereert. De stad heeft heerlijke parken, fantastische musea (vooral het chocholademuseum is een topper), toffe hippe wijken als Ehrenfeld en een fantastisch uitzichtpunt over de stad. Keulen ligt aan je voeten.

Meer weten?

Eva is freelance reisredacteur en reist voor haar werk de hele wereld over. In ForYou Magazine deelt ze de mooiste plekjes op aarde. Van dichtbij tot ver weg. Reis je mee? Meer avonturen van Eva lezen: check http://www.omnitraveler.nl.

OmniTraveler
Deel dit artikel