plasklachten

Trek bij plasklachten tijdig aan de bel

19 maart 2019
191
191
0

Sommige gezondheidsklachten zitten nog steeds behoorlijk in de taboesfeer. Over een ontstoken duim doen we niet geheimzinnig, maar wanneer we problemen hebben bij het plassen, praten we daar niet makkelijk over. Plasklachten zijn toch iets waar je je al snel voor geneert en zelfs de drempel om met zoiets naar de huisarts te gaan is al hoog. Dat geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen.

Klachten door ouder worden

Plas- en prostaatproblemen zijn nog steeds taboe. Mannen vinden de lange rijen voor de damestoiletten, de noodzaak van sanitaire stops tijdens een autorit en de nachtelijke wc-bezoekjes van hun vrouw of vriendin vaak grappig. Daar hebben zij immers geen last van. Toch krijgen veel mannen bij het ouder worden ook vaak plasklachten: het plassen gaat moeilijker, de urinestraal is minder krachtig, er moet vaker geplast worden, de plas kan moeilijker worden opgehouden of er wordt nagedruppeld. Vaak heeft dit te maken met de leeftijd. De blaas, prostaat en zenuwen die alles aansturen, veranderen.

Elasticiteit van de blaas

Doordat de blaas in de loop der jaren steeds meer van elasticiteit verliest, wordt het steeds moeilijker om deze helemaal leeg te plassen. De prostaat kan gaan groeien en daardoor de urinebuis, die dwars door dit orgaan heenloopt, vernauwen of blokkeren. Andere oorzaken van de plasklachten kunnen bij de bekkenbodem liggen, bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals plastabletten) of een vernauwing in de plasbuis door littekenvorming na een infectie of trauma (zoals een val op de fietsstang).

Klachten

Klachten bij prostaatvergroting:

  • minder krachtige urinestraal
  • vaker kort achter elkaar moeten plassen
  • soms nadruppelen, ook op ongewenste momenten
  • branderig gevoel en de plas niet kunnen ophouden
  • een gevoel alsof de blaas niet leegraakt

Ga naar de huisarts

Kortom: er kunnen heel wat redenen zijn voor de plasklachten bij je man of vriend, of waarom er vaker een bezoek moet worden gebracht aan het toilet. Als jij dit merkt, praat er dan met hem over. Het is belangrijk dat hij met zijn klachten naar de huisarts gaat en er niet onnodig lang mee doorloopt. In veel gevallen zijn algemene adviezen zonder medicijnen al voldoende om de klachten te doen afnemen. Extra drinken helpt vaak, evenals het minderen van koffie en alcohol. Soms zijn er wel medicijnen nodig om de klachten te verminderen, zoals bij een prostaatvergroting of een overactieve blaas. Wanneer dergelijke adviezen of medicijnen geen verbetering geven, zal hij voor verder onderzoek worden doorgestuurd naar de uroloog.

Green Light Laser

De uroloog zal alle klachten met je man of vriend bespreken en, aan de hand van dat verhaal, het probleem in kaart brengen. Ook zullen er enkele tests en onderzoekjes worden gedaan om onder meer de kracht van de straal en de hoeveelheid urine te meten. Wanneer de oorzaak van de plasklachten een goedaardige prostaatvergroting is, zijn er verschillende operaties mogelijk. Bij Urologen Kliniek wordt uitsluitend met de Green Light Laser gewerkt, omdat deze methode veel voordelen heeft ten opzichte van de andere behandelingen.

Voordelen Green Light Laser

De Green Light Laser onderscheidt zich van de andere behandelingen. Doordat ook de grotere prostaten behandeld kunnen worden en patiënten bepaalde medicatie niet langer hoeven te verlagen of te staken voor de behandeling. Het apparaat verdampt het prostaatweefsel, zodat het ook niet meer nodig is om de blaas continu te spoelen. Het geeft minder kans op beschadiging in de overige delen van de plasbuis, een snellere hersteltijd en praktisch geen bloedingen tijdens of na de behandeling. De behandeling, die onder gehele of plaatselijke narcose plaatsvindt, valt overigens gewoon onder de basisverzekering.

Prostaat

Ondanks dat een prostaat vaak in verband wordt gebracht met vervelende problemen als plasklachten en prostaatkanker, heeft het orgaan dat de plasbuis omringt wel degelijk een functie. De prostaat produceert namelijk vocht waarin de zaadcellen vervoert worden en ervoor zorgen dat deze levend de eicellen van de vrouw kunnen bereiken. Het maakt dus deel uit van het mannelijk voortplantingsorgaan. De prostaat is al vanaf de geboorte aanwezig en groeit tijdens de puberteit uit tot een orgaan ter grootte van een walnoot met een inhoud van circa 15 milliliter. Onder invloed van hormonale veranderingen blijft de prostaat groeien, wat bij één op de vier mannen boven de 50 kan leiden tot een vernauwing van de plasbuis. Het volume van de prostaat kan uitgroeien tot wel 100 milliliter. Vaak gaat het om een goedaardige vergroting, maar het kan ook om de kwaadaardige variant gaan: prostaatkanker. In dat geval wordt meestal de gehele prostaat verwijderd en vindt er eventueel aanvullende therapie plaats.

Overige behandelingen

Overige behandelingen waarvoor je ook terecht kunt bij Urologen Kliniek Utrecht:

  • circumcisie (besnijdenis)
  • vasectomie (sterilisatie man)
  • vasovasostomie (herstel sterilisatie)

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden bij Urologen Kliniek Utrecht? Neem dan een kijkje op de website voor meer informatie.

Meer weten?

Bij de Urologen Kliniek Utrecht werkt een team van urologen, verpleegkundigen en assistentes samen om urologische behandelingen zo aangenaam mogeljik te maken. Het speerpunt van de kliniek is behandelen met de Green Light Laser Therapie.

Urologen Kliniek Utrecht
Nieuwe Vaart 1 | 3451 AH Utrecht | 085-0160146 |
contact@urologenkliniek.nl | www.urologenkliniek.nl
Deel dit artikel