ontmoeting

Een toevallige ontmoeting

18 april 2019
574
573
4

Als zelfstandig uitvaartverzorger neem ik je graag mee in de wereld van de uitvaartzorg. Ik vertel je over mijn werkzaamheden en de vele bijzondere ervaringen die ik meemaak. De bijzondere, verdrietige, maar ook grappige momenten. Zo krijg jij een indruk wat er allemaal mogelijk is in de uitvaartzorg en wat er geregeld moet worden. In deze column neem ik je mee in één van die bijzondere momenten.

Harma Bodde

Sporten

Omdat sporten ook voor een uitvaartverzorger goed is, probeer ik mij drie keer per week in het zweet te jagen in een sportlocatie in mijn woonplaats. Zo kom ik tijdens de cooling down met een kopje thee in gesprek met een medesporter, en nadat we een korte tijd over van alles en nog wat hadden gesproken, maakt ze aanstalten om weg te gaan.

Mantelzorger

Ze vertelt me op de valreep dat ze die middag nog graag even met haar schoonmoeder naar de stad wil om gezellig een bak koffie te drinken. ‘Mam is mantelzorger voor m’n schoonvader die ernstig ziek is. En een verzetje op zijn tijd is dan ook meer dan welkom’, vertelt ze mij. Toen haar schoonvader nog redelijk uit de voeten kon, gingen ze elke zaterdag- en woensdagmiddag een kopje koffie drinken in de stad. Maar nu vader dat niet meer kan, wordt het voor moeder ook moeilijker om weg te gaan, omdat ze vader niet alleen wil laten. ‘Nu is er vanmiddag iemand die bij vader kan blijven en kunnen wij even weg.’ Zo wordt het gesprek toch langer dan de bedoeling was.

Wensen bespreken

Dat snap ik volkomen en ik stel haar voorzichtig de vraag of haar schoonvader de wensen voor zijn afscheid wel eens heeft uitgesproken. Ze kijkt me vragend aan en ik vertel haar dat ik als zelfstandig werkend uitvaartverzorger het nog weleens tegenkom dat nabestaanden niet weten wat de wensen zijn.

Visitekaartje

Ooh nee, dat heeft ook haar schoonvader nooit gedaan, maar ze zal proberen het bespreekbaar te maken. En nadat ze nog vertelt waar haar schoonouders zijn verzekerd, nemen we afscheid van elkaar. Ik geef haar aan dat ik in principe alle polissen kan verzilveren en op mijn voorzichtige vraag of ik haar mijn visitekaartje mag geven, zegt ze ja. ‘Mocht je vragen hebben of meer informatie willen hebben, dan mag je mij altijd bellen. Dit uiteraard geheel vrijblijvend’, voeg ik er nog aan toe.

Overleden

Wanneer ik twee dagen later op een verjaardag zit en eigenlijk al aanstalten wil maken om naar huis te gaan, gaat mijn telefoon. De dame uit de sportschool maakt zich kenbaar en zegt: ‘Ik heb je nodig Harma, mijn schoonvader is zojuist overleden.’

Bijzonder

Poeh, die komt binnen! Dit had ik niet verwacht. Hoe bijzonder kan het zijn dat je eerst bij de sport spontaan met elkaar in gesprek bent gekomen en twee dagen later in een heel andere setting met elkaar aan de tafel zit.

Waardig afscheid

Deze meneer heeft, mede door de openheid van zijn familie, een heel warm en waardig afscheid gekregen waarbij zijn grootste passie, voetbal, centraal stond. Voetbal liep als een rode draad door zijn leven en het leven van zijn gezin. Zelfs de kaart werd hierop aangepast. En in een bomvolle aula van een crematorium werd dit ook nog eens benadrukt door de sprekers en de foto’s die werden getoond.

Wensen vastleggen

Heb jij al eens over je eigen uitvaart nagedacht? Je doet er verstandig aan om je wensen hierover vast te leggen. Weet je niet hoe je dat moet doen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Hierin denk ik met je mee, geef ik je tips en krijg je ook informatie over de prijzen. Ook kun je bij mij een gratis wensenboekje aanvragen, dat je door alle keuzes omtrent de uitvaart leidt.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Deel dit artikel