taalontwikkeling

Taalontwikkeling: hoe jouw kind leert praten

10 mei 2019
335
334
0

Het dochtertje van jouw beste vriendin kan op haar 1e verjaardag al in volle zinnen vertellen wat ze allemaal gekregen heeft, terwijl jouw dochter van bijna 2 jaar nu pas haar eerste woorden zegt. Je vriendin zegt dat er geen reden is om je zorgen te maken omdat ieder kind op zijn eigen tempo leert communiceren.

Taalontwikkeling

Als je het gevoel hebt dat de ontwikkeling van je kind stilstaat, haalt hij dat waarschijnlijk over een tijdje ineens in door een flinke ‘sprint’ te maken. Wel verloopt de taalontwikkeling bij elk kind volgens vaste stappen, waarvan de eerste al plaatsvindt in het eerste levensjaar.

Babytaal

Door gebruiksvoorwerpen te benoemen en baby’s vroeg allerlei klanken te laten horen, leren ze sneller communiceren met hun omgeving. Je zult snel merken dat je baby zelf geluiden begint te maken die voornamelijk uit klinkers bestaan. Op den duur gaan de geluiden steeds meer lijken op wat hij oppikt in zijn omgeving. De volgende stap zijn de eerste woordjes. Dit zijn altijd woordjes die belangrijk zijn in de belevingswereld van je kind. Ook het verstaan van woordjes en zinnen gaat steeds beter. De volgende fases bestaan uit het combineren van woorden, beter verstaanbaar worden, begrip tonen voor wat er gezegd wordt en het vormen van langere zinnen.

Voorlezen en zingen

Op het kinderdagverblijf wordt veel gedaan om de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren. Maaike Meijers is leidster op kinderdagverblijf De Droomboom en legt uit: ‘We besteden bij peuters veel tijd aan het voorlezen van boekjes en het zingen van liedjes. Dit kun je thuis natuurlijk ook doen met je kindje, maar niet iedere ouder heeft daar dagelijks zo uitgebreid tijd voor en zin in. Op het kinderdagverblijf werken we daarnaast met Uk & Puk. Dit taalprogramma is speciaal is ontwikkeld voor kindercentra en besteedt op speelse wijze aandacht aan spraak- en taalontwikkeling.’

10-minutengesprefk

Als er bij je kind bijzonderheden in de taalontwikkeling worden ontdekt, is het belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen. Maaike legt uit dat er op het kinderdagverblijf wordt gewerkt met een systeem dat de ontwikkeling van het kind volgt. ‘Door middel van vragen in een observatielijst wordt de ontwikkeling van het kind op het gebied van spraak en taal, sociale competentie en motoriek bijgehouden. Aan de hand hiervan houden we één keer per jaar een 10-minutengesprek met de ouders. Op deze manier krijgt ieder kind de individuele aandacht en begeleiding die het nodig heeft om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. ‘

Vertrouwde opvang

Kinderdagverblijf De Droomboom is een particulier kinderdagverblijf dat op verantwoorde en persoonlijke wijze opvang biedt aan kinderen van 6 weken tot 4 jaar, gedurende 5 dagen per week tussen 7.00 en 18.00 uur. De kinderen worden begeleid en verzorgd door gekwalificeerde leidsters. Er kan binnen en buiten veilig worden gespeeld.

Taaltrein

Alle leidsters van Kinderdagverblijf de Droomboom hebben de cursus ‘Taaltrein’ van Kentalis gevolgd. Ze kunnen kinderen die moeite hebben met praten of taal helpen bij het op gang brengen of het verbeteren van hun sociale vaardigheden en taalontwikkeling.

Meer weten?

Kinderdagverblijf De Droomboom is een particulier kinderdagverblijf opvang biedt aan kinderen van 6 weken tot 4 jaar, gedurende 5 dagen per week tussen 07.00 en 18.00 uur. De kinderen worden begeleid en verzorgd door gekwalificeerde leidsters.

Kinderdagverblijf De Droomboom
Aleida Lasonderweg 2 | 7555 SM Hengelo | 074-7630545 |
kdvdedroomboom@gmail.com | www.kdv-dedroomboom.nl
Deel dit artikel