burn-out

Stap uit je burn-out: stress en burn-outcoaching

10 december 2019
239
239
0

Een overvolle agenda, een to-do-lijst die steeds langer wordt, naderende deadlines en nauwelijks tijd om op adem te komen. Je bent al tijden doodop en ontspannen lukt je gewoon niet meer. Zelfs áls je een keer een avondje vrij hebt, begint het in je hoofd te malen. Je moet nog zo ontzettend veel doen!

Burn-outepidemie

Als je jezelf in bovenstaande herkent, ben je niet de enige. De media spreken tegenwoordig zelfs van een heuse burn-outepidemie en de cijfers liegen er dan ook niet om: zo’n 16% van de werkende Nederlanders kampt op dit moment met een burn-out. Ook opmerkelijk: vrouwen hebben het vaakst last van een burn-out. Dat is zorgwekkend, maar gelukkig weten we ook steeds beter hoe we een burn-out kunnen voorkomen óf aanpakken.

Wat is een burn-out?

Een burn-out kenmerkt zich voornamelijk door vermoeidheid en lichamelijke uitputting. Daarnaast komen ook moeheid, slechte of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte/herrie kunnen, emotioneel labiel zijn, piekeren, gejaagdheid, concentratieproblemen en vergeetachtigheid kenmerkend voor een burn-out. Verder is het typerend dat de klachten minimaal een half jaar bestaan.

Stress

Iedereen heeft wel eens stress. Dat is in principe ook helemaal niet erg. Sterker nog, stress is een gezond verschijnsel. Het is de spanning die je voelt voor een sollicitatiegesprek of een andere spannende gebeurtenis. Het wordt ongezond wanneer je deze spanning te lang voelt en je geen tijd hebt of kunt nemen om te ontspannen. Op zo’n moment kun je overspannen raken of in een burn-out terecht komen.

Coaching

Als jij wilt leren omgaan met stress omdat je een burn-out hebt, overspannen bent of al tijden niet lekker in je vel zit door aanhoudende stress, is stress- en burn-outcoaching er voor jou. Tijdens de sessies werken we toe naar het herstellen van balans tussen jou als individu en je omgeving. Al op korte termijn kunnen stressklachten door middel van oefeningen, tips en gesprekken gereduceerd worden. Uiteindelijk verdwijnen de klachten helemaal en ben je in balans.

Draagkracht/draaglast

Wat ook een belangrijk onderdeel van burn-outcoaching is, is dat je leert voorkomen dat de klachten terugkeren. Je leert ze vroegtijdig herkennen en luisteren naar signalen die je lichaam afgeeft. Er ontstaat een gezonde balans tussen draagkracht en draaglast.

Voor jou!

Herken jij je in dit artikel? Weet dat je er niet alleen voor staat. De loopbaanadviseurs bij Themis loopbaancoaching zijn er voor jou om je te helpen. En als jij een werkende 45-plusser bent, kom je bovendien in aanmerking voor een gratis ontwikkeladvies. Het resultaat van het traject? Je komt erachter wat het beste bij je past en hoe jij de baan, functie of vervolgstap kunt vinden die bij je past. Eerst vrijblijvend kennismaken en meer te weten komen over de verschillende mogelijkheden? Geen probleem! Dat kan in een gratis oriëntatiegesprek.

Meer weten?

Bij Themis Loopbaancoaching in Eindhoven ben je aan het juiste adres voor verschillende soorten coaching.

Themis Loopbaancoaching
Meerenakkerplein 3 | 5652 BJ Eindhoven | 073-5116717 |
info@themisloopbaancoaching.nl | www.themisloopbaancoaching.nl
Deel dit artikel