spreken

Spreken tijdens de uitvaart van je vader of moeder

28 augustus 2019
203
202
0

Heb je wel eens een uitvaart bijgewoond? Wellicht heeft een naast familielid van de overledene toen ook een woordje tot de aanwezigen gesproken. Een zoon of dochter of een broer of zus. Vaak maakt een dergelijke toespraak grote indruk op de aanwezigen, omdat het zo puur is en recht uit het hart komt. Heb jij er wel eens bij stil gestaan of jij op bijvoorbeeld de uitvaart van je vader of moeder een woordje zou willen spreken?

Niets voor mij

Misschien denk je op dit moment: ‘Dat is niets voor mij, dat zou ik nooit kunnen. Ik durf niet te spreken voor zo’n grote groep mensen, en dan al helemaal niet op zo’n emotioneel moment.’ Maar tóch zou je het eens kunnen overwegen. Natuurlijk is het niet verplicht en kunnen wij, als uitvaartverzorgers, ook prima overbrengen wat jij zou willen zeggen, maar het kan voor het verwerkingsproces ook heel waardevol zijn om dit zelf te doen. Het is immers jammer als je achteraf spijt krijgt dat je het niet hebt gedaan.

Persoonlijke keuze

Voor ieder is dit een heel persoonlijke keus en die respecteren we. Doe vooral wat je hart je ingeeft. Mocht het zo zijn dat de wens er wel is om iets te zeggen tijdens de uitvaart van één van je ouders, maar je niet weet of je het op dat moment wel durft of aankunt, kunnen we je wel helpen met adviezen die het spreken tijdens de uitvaart wellicht iets minder moeilijk maken.

Levensverhaal of persoonlijke boodschap

Bedenk eerst wat je precies wilt zeggen. Misschien wil je in het verhaal het levensverhaal van je vader met de aanwezigen delen. Wellicht wil je juist een paar anekdotes over hem of haar vertellen of iets zeggen over die bijzondere prestatie die hij of zij geleverd heeft. Je toespraak kan gericht zijn aan de aanwezigen, maar het kan ook zijn dat het een persoonlijke boodschap is die speciaal aan je vader of moeder gericht is.

Zet alles op papier

Als je niet gewend bent om voor een publiek te spreken, doe je er verstandig aan om je tekst helemaal uit te schrijven. Als het bij jou en de overledene past, is het helemaal niet erg als je een beetje humor in je toespraak verwerkt. Ook een lach tijdens een uitvaart kan heel waardevol zijn. Oefen je toespraak van te voren. Door de woorden alvast één of meerdere keren hardop uitgesproken te hebben, wen je al een beetje aan de tekst.

Zorg voor een back-up

Al heb je je nóg zo goed voorbereid, tóch kan het gebeuren dat je op het moment zelf helemaal dichtslaat of emotioneel wordt. Daarom is het verstandig om van te voren iemand te vragen om met je mee naar voren te lopen. Iemand die je vertrouwt en er emotioneel net iets verder vanaf staat dan jijzelf, zodat hij of zij het woord kan overnemen wanneer het niet meer lukt.

Volg je hart

Hoe de situatie ook is bij de uitvaart van één van je ouders of een ander dierbaar iemand die dichtbij je staat, volg je hart. Als jij de behoefte hebt om tijdens de uitvaartdienst te spreken, dan zorgen wij dat daar ruimte voor is of vinden we een oplossing als je het (te) moeilijk vindt. We willen er alles, wat er binnen onze mogelijkheid ligt, aan bijdragen om ervoor te zorgen dat jij later met een goed gevoel op deze uitvaart terugkijkt.

Meer weten?

Uitvaartzorg Boerhaavelaan is al vele jaren in begrip in Groningen. ‘Het is altijd ons uitgangspunt geweest om iedereen met raad en daad terzijde te staan’, vertelt Joyce vol passie. ‘Wij willen mensen zoveel mogelijk uit handen nemen. Door alles te bespreken, de praktische zaken en het emotionele goed te combineren, doen wij ons best om jou te ontzorgen.’

Uitvaartzorg Boerhaavelaan
Boerhaavelaan 19 | 9728 LC Groningen | 050-5255980 |
info@uitvaart-groningen.nl | www.uitvaart-groningen.nl
Deel dit artikel