Spataderen

Spataderen? Niet op jouw mooie benen

29 november 2018
426
426
0

Ben jij kapper, werk je in een winkel, in de zorg, horeca of op kantoor? Dan heb je een grotere kans op het krijgen van spataderen. Ook erfelijkheid speelt een rol bij het al dan niet krijgen van spataderen. Leeftijd en geslacht hebben hier geen invloed op. Spataderen kunnen bij jonge en oudere mensen voorkomen en zowel bij mannen als vrouwen.

Klachten bij spataderen

Hoewel spataderen niet gevaarlijk zijn kunnen deze dikke aderen wel vervelende klachten met zich meebrengen. Deze klachten lopen erg uiteen:

  • Dikke enkels
  • Onrustige benen bij het in slaap vallen
  • Kramp in de kuiten
  • Klachten aan benen door lang staan of slenteren

Storende spataderen

Zeker in de zomer storen mensen zich aan spataderen. Je trekt een leuk rokje aan of je bent op het strand en je ziet van die ontsierende kronkels op je benen. Dan is het tijd om nu in actie te komen, want als je spataderen wilt laten behandelen, mag je soms zes weken voor tot zes weken na de behandeling niet met je benen in de zon.

Afspraak maken

Voordat je een afspraak voor een spataderbehandeling maakt, is het verstandig om eerst bij de huisarts langs te gaan voor een verwijsbrief. Vervolgens maak je een afspraak bij de polikliniek flebologie (‘flebologie’ is de medische term voor ‘spataderen’) en krijg je een vragenlijst toegestuurd. Deze vragenlijst neem je ingevuld mee naar je eerste afspraak. Naast het doornemen van de vragenlijst krijg je ook een eerste onderzoek. Dit is een duplex-onderzoek waarbij een echo wordt gemaakt van je been of benen. In een teamoverleg met medisch specialisten en medewerkers van flebologie wordt besproken wat de beste behandeling voor jou is.

Behandelplan

De medisch specialist neemt vervolgens contact op om het behandelplan af te stemmen. Ook krijg je te horen of het om vergoede of niet-vergoede zorg gaat. Sommige behandelingen krijg je vergoed door de zorgverzekeraar en andere niet. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft hiervoor regels opgesteld. Het is verstandig om bij je zorgverzekeraar na te vragen of de behandeling vergoed wordt, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Als je je benen wilt laten behandelen, krijg je van de polikliniekassistente folders over jouw behandeling toegestuurd en je afspraken.

En dan?

Afhankelijk van het soort behandeling krijg je al dan niet een plaatselijke verdoving. In alle gevallen kun je direct na de behandeling naar huis. Na de behandeling krijg je een steunkous of therapeutische elastische kous (TEK) aan. Dit is afhankelijk van de behandeling. Hoe lang je deze moet dragen, varieert tussen de 2 dagen en 2 weken.

Spijkenisse Medisch Centrum

Voor mooie benen hoef je niet naar een privékliniek om spataderen te laten behandelen. Hiervoor kun je ook terecht in Spijkenisse Medisch Centrum. Daar hebben de chirurgie en dermatologie de handen ineengeslagen. Samen geven die de beste zorg wanneer je last hebt van vervelende zichtbare aderen, verkleurde plekken op je benen en wonden.

Meer weten?

Het Spijkenisse Medisch Centrum is een organisatie voor medisch specialistische basiszorg voor bewoners van de eilanden Voorne-Putten, Rozenburg en de deelgemeente Rotterdam-Hoogvliet en Pernis.

Spijkenisse Medisch Centrum
Ruwaard van Puttenweg 500 | 3201 GZ Spijkenisse | 0181-658888 |
| www.spijkenissemc.nl
Deel dit artikel