uitvaartpolissen

Samen namen we de uitvaartpolissen door

9 december 2018
377
376
1

Via een advertentie in een plaatselijk weekblad word ik gebeld door een meneer. Hij vraagt mij of ik een keer bij hem en zijn vrouw wil komen om uitvaartpolissen uit te zoeken. ‘Ik heb er een aantal en zie door de bomen het bos niet meer’, vertelt hij me. We maken een afspraak en op een dag in mei zit ik bij hen aan de tafel.

Harma Bodde

Samen uitzoeken

Het duurt meer dan twee uur voordat we er na veel praten en telefoontjes naar verzekeringsmaatschappijen uit zijn. Mevrouw en meneer hebben de nodige informatie ontvangen en ze weten wat de uitkering van de polissen zijn. Ik zie dat dit hem rust geeft. ‘Kijk’, zegt hij, ‘ik ben ziek en weet natuurlijk niet hoe lang ik nog leef, maar ik ben erg blij dat we dit hebben uitgezocht. U stuurt mij de factuur maar!’

Voorgesprekken zijn kosteloos

Hierop geef ik aan dat ik nooit facturen stuur bij voorgesprekken. Ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen goed worden geïnformeerd en daar hoort het uitzoeken van polissen ook bij. Dat is voor mij niet meer dan vanzelfsprekend. ‘Wel hoop ik dat u, en hopelijk duurt dat nog heel lang, aan mij denkt in het geval er een overlijden mocht plaatsvinden’, zeg ik. ‘Dat komt goed’, is zijn antwoord.

Overleden

Het is inmiddels augustus en ik word gebeld door de dochter van deze meneer. Ze vertelt me dat haar vader is overleden. Alhoewel ik wist dat dit zou gebeuren, schrok ik toch enigszins van deze boodschap. Ik vraag door en kom erachter dat haar vader in het ziekenhuis is overleden. Ze vertelt mij dat haar vader ook wel heel ernstig ziek was en lichtelijk onder ‘dwang’ naar het ziekenhuis is gebracht, omdat daar de meest passende zorg kon worden verleend.

Trots op zijn kleinkinderen

Op de dag van de crematie wil een aantal kleinkinderen graag iets vertellen over hun opa. Op die manier kom ik erachter dat hij in het leven van twee kleinzonen, die op jonge leeftijd hun vader hebben verloren, wel een heel belangrijke rol heeft gespeeld. Middels de foto’s die tijdens de plechtigheid worden getoond, wordt mij dit heel duidelijk. Opa was ontzettend trots op al zijn vijf kleinkinderen, maar die twee jongens waren toch wel heel bijzonder voor hem. En deze opa was ook wel heel bijzonder voor die twee jongens.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Deel dit artikel