spanningshoofdpijn

Reken af met spanningshoofdpijn door massage

9 december 2018
389
388
1

Halverwege de dag voel je de eerste symptomen al opkomen: de spieren van je nek en schouders voelen verkrampt en een zeurende, doffe pijn die aan de zijkanten van je hoofd begint. Vrijwel gedachteloos masseer je je slapen met je vingertoppen. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende soort hoofdpijn en wordt bijna altijd door stress of spanning veroorzaakt. Van alleen je slapen masseren, gaat de pijn meestal niet weg. Daarvoor heb je een meer professionele ontspanningsmassage nodig!

Hoe werkt het?

Alhoewel het over het algemeen een negatieve klank heeft, is ‘stress’ in je lijf een heel mooi mechanisme. Het stelt je in staat om te vluchten of te vechten. Door hormonen die vrijkomen wanneer je door stress overvallen wordt, spannen je spieren zich, vergroten je pupillen, gaat je hartslag omhoog en adem je sneller. Je bent tot grote prestaties in staat. Het helpt je bijvoorbeeld om goed te presteren tijdens een examen of belangrijke sportwedstrijd. Als het goed is, volgt daarna weer een periode van ontspanning waarin je lichaam kan herstellen.

Blijvende stress

Door allerlei redenen kan het voorkomen dat die stressvolle situatie blijft bestaan: je lichaam blijft continu ‘aan’ staan. Dat houd je wel even vol, maar leidt op den duur wel tot klachten. Langdurige stress geeft door voortdurende aanspanning van de spieren in je nek, schouders en bovenkant van je rug. Ze krijgen niet de tijd om te herstellen en gaan verzuren waardoor ze pijnlijk aanvoelen. Dat kan zelfs ’s nachts, terwijl je slaapt, doorgaan zodat je ’s morgens moe, stram en stijf opstaat.

Doorbreek die vicieuze cirkel

Een veelgehoorde klacht bij stress is hoofdpijn. Hierdoor loop je de kans dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Door de hoofdpijn ben je geneigd je schouders op te trekken. De continue spanning van de spieren laat de hoofdpijn voortbestaan en de cirkel is rond. Je kunt ervoor kiezen om een pijnstiller te nemen en door te gaan met je werkzaamheden, maar daarmee bestrijd je slechts de klachten. Zodra de pijnstiller is uitgewerkt, keert de hoofdpijn weer in alle hevigheid terug.

Pure ontspanning voor jezelf

Met een massage sla je twee vliegen in één klap: het maakt je verkrampte spieren los én het is een stukje pure ontspanning waarin je alle stress los kunt laten. Masseuse Lara Veenes: ‘Een klassieke ontspanningsmassage is een moment van aandacht voor jezelf. Het maakt je bewust van spanningen in je lichaam en is daardoor uitermate geschikt voor de bestrijding van spannings- en pijnklachten én als onderhoud van een gezond lichaam.’

Weer helemaal in balans

Lara geeft verschillende soorten massages. ‘Een ontspanningsmassage kan heel effectief zijn om klachten te bestrijden, maar is ook gewoon heel fijn. Het kan een goede manier zijn om je lichaam regelmatig even helemaal te ontstressen om te voorkomen dat je klachten krijgt. Naast de ontspanningsmassage geef ik ook sport- en zwangerschapsmassages én advies over een gezondere en vitalere levensstijl. Je raakt weer helemaal in balans.’

Meer weten?

Bij Lavema ben je aan het juiste adres voor massages en vitaliteitstraining. Eigenaresse Lara Veens-Croutch masseert bij jou thuis en op dinsdagen in haar praktijk.

Lavema
Broekstraat 23 | 7031 EV Wehl | 06-18448375 |
lara@croutch.nl | www.lavema.nl
Deel dit artikel