boksen

Proud to be Pink: ‘Boksen gaf mij power’

21 december 2018
644
644
0

Anouk (27) vertelt: ‘Als tiener kampte ik met overgewicht. Met gym werd ik altijd als laatste gekozen en ik droeg niet dezelfde hippe kleding als mijn klasgenootjes. Ik kreeg de meest beledigende opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. Van ‘lelijke varkenskop’ tot dingen die ik maar beter niet kan herhalen.’

Strijd met eetbuien

‘Als studerende twintiger had ik mijn gewicht vaak voor een korte periode onder controle. Na een tijdje streng lijnen, vlogen de kilo’s er weer aan. Dat kwam vooral door de eetbuien die ik had, mijn manier om met mijn onzekerheid en lage zelfbeeld door het pesten van vroeger om te gaan. Op mijn vijfentwintigste bereikte ik mijn dieptepunt. Ik durfde niet met mijn vriendinnen naar het strand te gaan, bang dat iedereen mij zou uitlachen in bikini. Op het laatste moment cancelde ik onze vakantie naar Mallorca. Tot grote frustratie van mijn vriendinnen, én van mezelf. Maar blijkbaar moest ik zo diep gaan om op te krabbelen, want ineens ging de knop om. Ik wist het zeker: ik wilde me niet meer zo voelen. Zó onzeker en zó klein, dat ik mezelf niet eens een zonvakantie gunde.’

Actief aan de slag

‘Actief werken aan het verliezen van die paar kilo’s te veel leek me in elk geval een goed begin om mijn zelfvertrouwen een boost te geven. En nu deed ik dat niet om geaccepteerd te worden door anderen, maar omdat ik dat zelf wilde! Ik schakelde de hulp van een voedingspsycholoog in, die mij ondersteunde op het eet- en eetbuigedeelte. Maar voor een strakker lichaam moet je natuurlijk óók bewegen. Een lieve collega van me raadde me Pinkboxing aan. ‘Dat is goed voor je, want zo kun je ook al je opgekropte gevoelens eruit slaan.’ De boksschool, dat klonk imponerend. Maar na haar positieve verhalen besloot ik een proefles te volgen.’

Boksen

‘Ik vond het wel spannend om me in zo’n nieuwe groep te mengen. Maar al gauw stond ik gezellig te kletsen met de andere dames voordat de les begon. Dat gezellige geklets was natuurlijk wel voorbij toen we met de oefeningen begonnen. Ik deed het mooie roze paar bokshandschoenen aan en stapte de gymzaal binnen. We startten met een reeks boksstoten: directe stoot, opstoot, sidekick. Je vecht trouwens niet tegen elkaar, maar slaat op elkaars handschoen. Wel zo prettig: kom je niet met een blauw oog thuis. De instructeur gaf goede tips en motiveerde ons om alles uit onszelf te halen. Het slaan gaf me echt energie! Het viel de instructeur ook op dat ik power had. Ook van het soort bootcamp waarmee het boksen werd afgewisseld, kreeg ik de smaak te pakken. Hierin train je met verschillende materialen als kettlebells, TRX-koorden en powerbags. Na de les wist ik: ‘Dit smaakt naar meer!’

Wat ben ik veranderd!

‘Inmiddels volg ik nu al een jaar Pinkboxing, twee keer per week wanneer het mij uitkomt. En wat ben ik veranderd! Niet alleen ben ik tien kilo afgevallen, ik ben vooral niet dat onzekere meisje meer. Als ik in de spiegel kijk, zie ik nu een vrouw met power! Met opgeheven hoofd stap ik op alles en iedereen af. Natúúrlijk heeft daar het hebben van een slank, fit lijf daar ontzettend bij geholpen. Maar het is meer. De ervaringen van vroeger hebben zeker hun sporen achtergelaten, maar ik heb het een plek kunnen geven. Door het boksen heb ik de kracht ontwikkeld om voor mezelf op te komen en er te zijn.’

Perfect voor jou!

‘Niet gek dus dat ik boksen iedereen zou aanraden. Of je nou meer zelfvertrouwen wilt hebben, strakker in je vel wil komen of gewoon een leuke sport zoekt die je samen met andere gezellige dames wilt doen: Pinkboxing is perfect voor jou!’

Voor jou!

Waarom moet jij ook aan boksen gaan doen?

  • Heb je veel stress? Leef je dan helemaal uit tijdens het boksen. Je focust je even op iets anders, en kunt je dus even geen zorgen maken. Ook maak je het gelukshormoon ‘endorfine’ in grote hoeveelheden aan. Achteraf heb je dus veel minder stress én voel je je vrolijker!
  • Je zelfvertrouwen krijgt een boost. Het beoefenen van boksen maakt je zelfverzekerder en geeft je meer controle over je lijf. Dit komt doordat je een beter besef krijgt van je lichaam: waar ben je toe in staat en wat zijn je grenzen? En dat jij je zekerder voelt, straal je ook uit!
  • Al ben je nog zo uitgeput van een lange werkdag: van een boksles krijg je weer een fikse oppepper. Omdat je lichaam maximaal wordt uitgedaagd, krijgt je bloedsomloop een boost en gaat er meer zuurstof naar je hersenen. Je concentratie neemt hierdoor ook toe. Wedden: na een potje boksen heb jij weer energie voor tien!
Meer weten?

Pink Boxing is speciaal voor vrouwen en is de perfecte work-out om in vorm te blijven, af te vallen en je conditie te verbeteren. Pink Boxing is uitdagend, stoer en hip, maar bovenal toegankelijk voor een breed publiek.

Pink Boxing Groningen
Nieuwe Sint Jansstraat 11 | 9711 VG Groningen | 06-10718470 |
berends_martin@hotmail.com | www.pinkboxing.nl
Deel dit artikel