kernemoties

Primaire kernemoties

4 mei 2018
605
604
0

In Relatie EHBO #2 heb je kunnen lezen over welke kernemoties onder jouw gedrag leven. Je kunt deze kernemoties bijvoorbeeld herkennen op het moment wanneer je je partner kritiek geeft en je hierbij een boos, geïrriteerd gevoel ervaart. Diep van binnen voel je je heel erg alleen en denk je: 'Ik moet het ook altijd alleen doen'. Het gevoel van 'het alleen zijn' is dan een primaire kernemotie. Voor jouw partner en vaak óók voor jezelf is het niet duidelijk wat er achter jouw boze reactie schuilt, waardoor jullie lang in een conflictsituatie kunnen blijven zitten.

Primaire kernemoties

Relatiedeskundige Annemarie Oerlemans: ‘Primaire kernemoties hebben vaak te maken met wat je uit je jeugd hebt meegekregen. Dat kan ik uitleggen aan de hand van hechtingsstijlen. Een klein kindje is klaar om de wereld te ontdekken. Zit het bij mama op schoot en maakt het aanstalten om van de schoot te zakken – klaar om op ontdekkingstocht in de huiskamer te gaan – dan kan mama op een paar manieren reageren:

  • Een eerste manier is de veilige heilige hechtingsstijl. Mama geeft het gevoel dat het kind veilig de wereld kan ontdekken en dat het altijd weer opgevangen wordt door mama.
  • Een tweede manier is de onveilige, angstige hechtingsstijl. Mama geeft het gevoel dat de wereld een onveilige plek is en dat het kind dus beter bij mama kan blijven. Hier wordt het kind ook angstig van. Ook kan het zijn dat mama emotioneel niet beschikbaar is, vanwege het meemaken van een scheiding of een andere hevige gebeurtenis. Het kind ervaart dan geen veiligheid en kan gaan denken: ‘Ik moet alles alleen doen.’ In allebei de laatste gevallen ontwikkelt het kind een angstige of vermijdende houding, waarbij de één zich vastklampt aan mama en de ander zich juist in zichzelf opsluit en alles zelf wel oplost.’

Overlevingsstrategie

Annemarie vervolgt: ‘Onbewust neem je een rugzak mee in je relatie. Deze rugzak is gevuld met ervaringen die je hebt opgedaan tijdens de hechtingsfase: wat heb je toen gedaan om te overleven toen je verbinding in de belangrijke ouderrelatie miste? Was je een heel gehoorzaam en stil kind, of juist opstandig? Wanneer je in je huidige relatie verbinding mist, reageer je onbewust net zoals toen.

Over of onderreactie

Je geeft je partner kritiek op een boze (over-reactie) manier, terwijl je je eigenlijk in de steek gelaten voelt (kernemotie). Of je trekt je juist helemaal terug (onder-reactie), waardoor het voor je partner niet duidelijk is dat iets je dwarszit. In beide gevallen reageer je op manieren die niet helemaal congruent zijn met de situatie. Je overreactie of onderreactie is ontstaan door de blauwe plekken uit je verleden. Je ziet deze blauwe plekken niet aan de buitenkant, maar als ze worden aangeraakt doen ze heel erg veel pijn.’

Therapie

‘In de relatietherapie (EFT) kijken we op een diepgaande manier naar waar je onderliggende kernemoties vandaan komen. Door het uitspreken van deze emoties naar jezelf toe, word je bewustzijn hiervan groter,’ legt Annemarie uit. ‘Ook is het zaak om je emoties en behoeftes te delen met je partner. Omdat de blauwe plekken niet van buiten af zichtbaar zijn, moet je partner natuurlijk wel eerst weten waar deze vandaan komen.’

Voor jou!

Invuloefening: vraag jezelf eens af

  • Welke boodschappen kreeg ik in mijn familie over het ervaren en uiten van emoties?
  • Mochten sommige emoties er wel zijn en andere niet?
  • Hoe reageerden mijn ouders of broers en zussen op mijn emoties?
  • Welke signalen kreeg ik over mijn emoties in eerdere liefdesrelaties?
  • Hoe reageerden partners in eerdere belangrijke relaties op mijn emoties?
Meer weten?

Bij InnerMovement kun je terecht voor systemisch werk, coaching en training. InnerMovement draait om innerlijke beweging, de beweging van de zeil. De praktijk helpt individuen, maar ook (teams) in organisaties.

InnerMovement
Klingelbeekseweg 90 | 6812 DJ Arnhem | 06-42123893 |
info@annemarieoerlemans.nl | www.annemarieoerlemans.nl
Deel dit artikel