Een verdacht plekje op de huid?

7 augustus 2019
551
551
1

Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend. Vaak verbranden en jezelf niet goed beschermen met zonnebrandcrème maken dat de huid op latere leeftijd kan ontaarden. En omdat we de laatste decennia massaal op vakantie gaan naar de zon, verschuift de leeftijd waarop dit gebeurt ook naar steeds jonger.

De zonbeschadigingen die de huid kan ondergaan, variëren van simpele pigmentvlekken, via het veel voorkomende basaal cel carcinoom (BCC) tot aan melanomen toe. Met name het BCC komt tegenwoordig zeer vaak voor, vooral bij mensen met een van nature licht huidtype. Het is een vorm van huidkanker die eigenlijk alleen plaatselijk groeit en dus ook in principe niet uitzaait. Vaak zijn het plekjes die vanzelf ontstaan en niet meer weggaan, soms jeuken en korstjes maken die af en toe bloeden. Als ze vroeg ontdekt worden, zijn BCC’s goed en relatief eenvoudig te behandelen en daar komt de expertise van de plastisch chirurg om de hoek kijken.

De meest geschikte behandeling

Kliniek Alphen NCPC (Nederlands Centrum voor Plastische Chirurgie) heeft specialisten van zowel de huidtherapie als de plastische chirurgie, die getraind en zeer ervaren zijn in het herkennen en eventueel behandelen van door de zon veroorzaakte huidafwijkingen. De combinatie van huidtherapie en plastische chirurgie is ook uniek te noemen: beide specialismen versterken elkaar en leren van elkaar. Zo zijn de patiënten altijd verzekerd van een goed advies en kan de meest geschikte behandeling worden gestart. Dat hoeft namelijk niet altijd meteen een operatie te zijn. Ook laserbehandeling is vaak mogelijk en voor de patiënt veel minder ingrijpend. Om die reden kijken huidtherapeute en plastisch chirurg ook vaak samen naar de patiënt om meteen de juiste diagnose te kunnen stellen en een hinderlijke wachttijd zo veel mogelijk te voorkomen.

Zeer lage drempel

Nu is gelukkig niet elke verandering van de huid ook meteen huidkanker. Het gros van de afwijkingen zal goedaardig zijn. Toch is het bij twijfel verstandig om er door een ervaren specialist naar te laten kijken. Kliniek Alphen heeft daar een zeer lage drempel voor en kan de patiënt vaak ook gerust stellen. Ook de huisarts is trouwens vaak goed toegerust om naar huidafwijkingen te kijken. Bij twijfel zal deze waarschijnlijk ook gemakkelijk naar een specialist verwijzen. En als eenmaal toch de diagnose ‘BCC’ is gesteld, zal Kliniek Alphen snel handelen en de behandeling, die vaak een kleine operatie inhoudt, uitvoeren. De plastisch chirurgen van de kliniek zijn hierin opgeleid en hebben jarenlange ervaring op dit gebied, zodat er ook een cosmetisch fraai resultaat kan worden behaald en de patiënt niet achterblijft met ontsierende littekens; een veilig en geruststellend gevoel.

De specialisten van Kliniek Alphen NCPC staan graag voor je klaar!

Meer weten?

Kliniek Alphen biedt plastische chirurgie aan waarbij kwaliteit, persoonlijke aandacht en nazorg centraal staan. Je kunt er terecht voor ooglidcorrecties, plastische chirurgie en huidtherapieën.

Nederlands Centrum voor Plastische Chirurgie - Kliniek Alphen
Euromarkt 34 | 2408 BL Alphen aan den Rijn | 0172-766041 |
info@kliniekalphen.nl | www.kliniekalphen.nl
Deel dit artikel