borstkanker

Persoonlijke aandacht voor vrouwen én mannen met borstkanker

12 september 2019
266
266
0

Een knobbel in je borst... Gelijk schieten er allerlei gedachten door je hoofd. Het zal toch geen borstkanker zijn? Je leven staat op zijn kop. In Spijkenisse Medisch Centrum zien de oncologieverpleegkundigen tijdens de mammapoli vrouwen, maar ook mannen met een knobbel of andere afwijking in de borst.

Intake

De oncologieverpleegkundige doet de intake nadat je bent doorverwezen door de huisarts. Vervolgens krijg je op deze dag een echo, een röntgenfoto, een mammografie en indien nodig een punctie. Na de onderzoeken zie je de chirurg die de uitslag geeft. Je weet dus nog dezelfde dag waar je aan toe bent. Heb je een punctie gehad, dan moet je een paar dagen wachten op de uitslag, omdat het weggenomen weefsel eerst onderzocht moet worden.

Persoonlijke begeleiding

De oncologieverpleegkundigen proberen aanwezig te zijn bij het gesprek met de chirurg. Zeker bij slechtnieuwsgesprekken zijn zij erbij voor de eerste opvang. ‘Persoonlijke begeleiding vinden wij erg belangrijk’, zegt oncologieverpleegkundige Ineke van Eck. Heb je slecht nieuws ontvangen, dan kun je, mits je verder gezond bent, geopereerd worden in Spijkenisse Medisch Centrum. ‘Als opereren in Spijkenisse niet mogelijk is, verwijst de arts je door naar een van de andere ziekenhuizen die aangesloten zijn bij Borstcentrum ZuidHollandZuid’, vervolgt Ineke.

Hart onder de riem

‘Na een operatie in ons ziekenhuis gaan wij altijd op bezoek bij de patiënt en nemen we een heart pillow mee. Dit zijn kussens gemaakt door Hartenlief van de stichting De Nieuwe Nachtegaal. Je kunt hem onder je oksel doen, in bed gebruiken om het omrollen tegen te gaan of onder je autogordel schuiven. De meeste mensen vinden de kussens fijn en ze zijn bedacht door mensen die zelf ook borstkanker hebben gehad. Patiënten vinden deze persoonlijke benadering erg prettig. Wij kennen ook al onze patiënten bij naam en zij ons. Dat komt doordat we in een klein team werken en snel kunnen schakelen tussen arts en patiënt.’

Nauwe samenwerking

‘Patiënten die nog een aanvullende behandeling nodig hebben zoals hormoon-, chemo- of immunotherapie, worden doorgestuurd naar de internist/oncoloog. Deze patiënten komen op de afdeling Dagbehandeling Oncologie. Ook hier is een nauwe samenwerking in een klein team van internist/oncologen en oncologieverpleegkundigen die persoonlijke benadering belangrijk vindt. Kom je op de afdeling Dagbehandeling Oncologie voor aanvullende behandeling, dan hoef je niet per se in een bed te liggen. De Roparun heeft een aantal oncologische stoelen geschonken. Dit zijn comfortabele stoelen die in allerlei standen gezet kunnen worden. Alles voor het gemak van onze patiënt. We zijn dan ook erg blij met deze stoelen. Als er bestraald moet worden, gaan patiënten altijd naar het Erasmus Medisch Centrum.’

Borstcentrum ZuidHollandZuid

Het centrum is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum. Meer informatie over het borstcentrum is te vinden op www.borstcentrumzuidhollandzuid.nl. De mammapoli is op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend geopend. Een afspraak maken kan via 0181-658437.

Oncologieverpleegkundige

Je kunt bij de oncologieverpleegkundige onder andere terecht voor:

  • begeleiding
  • regelzaken
  • uiteenlopende vragen (van ‘Heb ik de juiste bh gekocht?’ tot het wegnemen van onrust)
  • luisterend oor
  • doorverwijzing naar psycholoog, fysiotherapeut, oedeemtherapeut, diëtist, oncologische revalidatie
  • tips en trucs
Meer weten?

Het Spijkenisse Medisch Centrum is een organisatie voor medisch specialistische basiszorg voor bewoners van de eilanden Voorne-Putten, Rozenburg en de deelgemeente Rotterdam-Hoogvliet en Pernis.

Spijkenisse Medisch Centrum
Ruwaard van Puttenweg 500 | 3201 GZ Spijkenisse | 0181-658888 |
| www.spijkenissemc.nl
Deel dit artikel