burn-out

Pak je burn-out aan met stresscounseling

27 augustus 2019
358
357
1

Het is megadruk op je werk, je maakt je zorgen om je oudste dochter die ineens met heel slechte cijfers thuiskomt en het gaat de laatste tijd ook niet zo lekker tussen je vriend en jou. En oh ja, omdat je vader zich zo eenzaam voelt sinds hij in het verpleegtehuis zit, wil je daar ook het liefst elke dag even naar toe. Kortom: er wordt aan alle kanten aan je getrokken. Die druk is zó hoog, dat je die als een steeds zwaardere last gaat ervaren. Je bent gewoon helemaal op!

Stress

Eigenlijk sta je continu onder spanning: je ervaart stress. Nu is stress op zich een prima systeem. Het zorgt ervoor dat er stofjes worden aangemaakt, waardoor ons lichaam even in staat is om te pieken. Eeuwen geleden hielp het ons om te vechten of te vluchten bij groot gevaar en tegenwoordig is het een prachtig middel om in te zetten voor een belangrijke sportwedstrijd waarin je goed wilt presteren. Het geheim van gezonde stress is dat je daarna je lichaam weer de gelegenheid geeft om te ontspannen en dus te herstellen. Op die manier is er niets aan de hand.

Chronisch

In ons dagelijks leven wisselen die stressmomenten elkaar echter continu af en is er nauwelijks tot geen tijd om te herstellen. Je rent immers de hele dag heen en weer tussen huis, werk en school en probeert het iedereen naar de zin te maken. Je ‘moet’ zoveel. Iedereen verwacht iets van je en jijzelf misschien nog wel het meest. In dat geval is er van gezonde stress al lang geen sprake meer. Je hebt te maken met chronische stress en dat put je lichaam uit.

Burn-out

Waarschijnlijk heb je al lang gemerkt dat je lichaam begint te protesteren. Tegen die hoofdpijn kon je nog wel een pijnstiller innemen, die rug- en nekklachten ging je met een warme douche te lijf, maar die depressieve gevoelens en spanning in je lijf laten zich niet zo makkelijk meer wegpoetsen. Je lichaam schreeuwt om aandacht en als je dat niet wilt horen, is het niet ondenkbaar dat jij straks thuis zit met een stevige burn-out.

Verandering

Maar wat moet je dan doen om het tij te keren? Je zou wel anders willen, maar hebt geen idee hoe je dat aan moet pakken. In je hoofd is het een brij van gedachten. Het blijft allemaal maar malen en je lijkt het niet te kunnen stoppen.

Stresscounseling helpt

Met stresscounseling kunnen je klachten op een heel effectieve manier worden aangepakt. Ik kan je helpen met gesprekken en oefeningen, eventueel met inzet van technieken uit de mindfulness en yoga. Met bepaalde stem- en ademhalingsoefeningen leer je te ontspannen en je gevoelens beter uiten, beter te communiceren en mentaal in balans komen.

Inzicht krijgen

Soms heb je gewoon even iemand nodig die je helpt om je eigen gevoelens, motieven en valkuilen te leren (h)erkennen. Iemand die je helpt inzien waar je energie van krijgt en blij van wordt, wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken zonder weer in je oude gewoontes (en valkuilen) terug te vallen. Samen komen we daar wel uit!

Meer weten?

Bij AZ-co ben je aan het juiste adres voor advies over (gezonde) voeding, stress en beweging. Eigenaresse Astrid Zwart biedt coaching, online trainingen en counseling aan. Op weg naar een betere gezondheid!

AZ-co
Albert Cuypstraat 3 | 7556 GD Hengelo | 06-39507208 |
astrid@az-co.nl | www.az-co.nl
Deel dit artikel