paardencoaching

Paardencoaching: van overleven naar verwerken

3 oktober 2018
372
372
0

Stel je voor, je hebt diagnose kanker gekregen, of een andere levensbedreigende ziekte. Ineens staat je wereld op z'n kop. Je toekomstperspectief is totaal veranderd. Is er nog wel een toekomst? En hoe ziet die er dan uit? Welke behandelingen zijn er nodig en hoe voeg je deze toe in dagelijkse leven? En hoe moet het dagelijkse leven zich aan jouw ziekte voegen?

Anneke Kieft

Overlevingsmodus

Je gezin, werk en relaties… Alles ziet er anders uit en voelt anders aan. Je staat in de overlevingsmodus. Een mooi mechanisme, dat je op dit moment hard nodig hebt. Immers: je moet door en je hebt geen andere keuze. De drang van overleven is groot. Wat het resultaat ook is van je strijd, ik hoop dat er weer een periode in je leven aanbreekt waarin je in een rustiger vaarwater komt. Een tijd waarin je kunt reflecteren op wat er eigenlijk allemaal is gebeurt. Want vaak moest je er emotioneel achteraan hollen. Er was geen tijd om alles wat je moest doorstaan meteen een plek te geven, laat staan te verwerken.

Paardencoaching

Paardencoaching kan één van de manieren zijn om weer te voelen, via je lijf. Om je vertrouwen weer terug te krijgen, en weer bewust te worden van wat er vanbinnen speelt. Op een ervaringsgerichte manier kom je weer terug in je lijf. Het paard is een meester in het scannen van lichaamstaal en je innerlijke belevingswereld. Het paard kan niet anders dan hier direct op reageren in het ‘hier en nu’, zonder oordeel. Zo krijg je eerlijke feedback, die iets doet met jou. Mijn taak als coach is om jouw wijsheid en antwoorden, die al besloten liggen in jezelf, zichtbaar te maken. Dit gebeurt door stiltes, vragen, reflecteren en experimenteren. Neem hier ruim de tijd en de rust voor. Het mooie is dat er nooit iets fout is, alles heeft zijn functie. Samen met je paard mag je oefenen in een veilige setting. Het terugkomen naar jezelf is een proces dat ik zal gaan begeleiden. Zo kun je in het dagelijkse leven weer beter functioneren, stap voor stap. Mijn lange ervaring in de thuiszorg neem ik hierin mee.

Beide benen

Het coachen van mensen met behulp van paarden wordt ‘equine assisted coaching’ genoemd. Het is een bewustwordingsproces dat via ervaringsgericht leren plaatsvindt. In de coaching sluit ik aan op een punt waar jij bent in je ontwikkeling. De activiteiten vinden plaats met beide benen op de grond. Dus naast het paard, en nooit erop. Ervaring met paarden is niet van belang voor de coachingssessies. Mijn paarden en ik verwelkomen je graag.

Meer weten?

Bij Anneke & Co ben je aan het juiste adres voor paardencoaching op het gebied van relaties, ouderschap en teamontwikkeling.

Anneke & Co
Geerdinkweg 2 | 7161 PJ Neede | 06-36003997 |
info@anneke.coach | www.anneke.coach
Deel dit artikel