Paardencoaching: laat paarden je helpen!

11 oktober 2018
479
478
1

Net als iedereen heb jij persoonlijke doelen. Wat wil jij? Wil je leren omgaan met situaties waar je steeds weer tegenaan loopt? Wil je meer rust en evenwicht in je leven? Of wil je juist je talenten ontdekken en leren inzetten? Dan kies je voor coaching met behulp van paarden!

Kom verder met paardencoaching!

Ook bij (faal)angst, lichamelijke ongemakken of ziekte, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, hooggevoeligheid, in je kracht leren staan, omgaan met conflictsituaties, burn-out en re-integratie naar werk kunnen paarden een rol spelen.

Het is niet vaag

Coaching met behulp van paarden is niet vaag. Het is juist met beide benen op de grond. Als je vastloopt in je leven op bepaalde vlakken, kan coaching je helpen om verder te komen. Coaching met behulp van paarden is daarbij heel effectief, omdat je tijdens de coachsessie dingen doet en ervaart met het paard. Het is niet alleen een uur lang praten, maar het is juist lekker buiten bezig zijn met de paarden of pony’s. Je ontspant en kunt dingen daardoor helderder waarnemen.

Gedragspatronen veranderen

Paarden zijn heel gevoelige dieren en reageren oordeelloos op wat jij doet, en vaak ontstaat dan precies de situatie waar je in je dagelijkse leven tegenaan loopt. Coaching met paarden kan op een heel diep niveau doordringen, waardoor gedragspatronen wezenlijk veranderen.

Paarden en pony’s

Paardencoach Filippien Koornneef coacht op haar eigen mooie en rustgevende locatie in Wateren in het Drents-Friese Wold. Op het groene, natuurlijke erf van de boerderij staan de prachtige Spaanse paarden Gua en Unico en de koddige pony’s Obelix en Sander onder de notenbomen in de paardenbak voor je klaar.

Verschillende technieken

Bij het coachen met paarden maakt coach Filippien gebruik van verschillende technieken:

  • Een directe activiteit met de paarden of pony’s. Je kiest een paard of pony en voert daarmee een activiteit uit. Dat kan heel simpel zijn, zoals het paard een halster omdoen en een rondje lopen door de bak, of de pony een rondje om je heen laten lopen. Het zijn vaak de simpele dingen waar je de meeste kracht uit haalt. Ook kun je ervoor kiezen om de paarden alleen te observeren. De coaching is trouwens altijd naast het paard of de pony; nooit erop.
  • Systemisch coachen. Met een grote doos met allerlei attributen leg je een situatie uit je leven in de paardenbak neer. Dat geeft meteen al overzicht. Daarnaast label je de paarden (naam van een persoon of situatie uit je leven) en zij gaan dingen doen. Dan zie je dingen gebeuren die vaak overeenkomen met dingen die gebeuren in het dagelijks leven. Op basis van wat je ziet en de vragen die Filippien stelt, krijg je inzichten en werk je aan oplossingsrichtingen voor in het dagelijks leven.
  • Voice dialog. Het kan zijn dat er bij jou een innerlijk conflict speelt, zoals het botsen van verschillende behoeften die je hebt. Bijvoorbeeld behoefte aan rust versus goede zorg voor kinderen. Filippien kan dan met jou bekijken wat die behoeften zijn en op welke manier de beide behoeften vervuld kunnen worden. Ook als je veel last hebt van negatieve gedachten, kan dat je functioneren behoorlijk belemmeren. Deze methode helpt hier ook heel goed voor.

Coachtraject

De paarden en de coach helpen jou bij je zoektocht naar oplossingen voor je dagelijkse problemen. De coach heeft geen oordeel en gaat zeker geen diagnose stellen. Coaching is heel belangrijk om gezond te blijven, maar helpt ook bij herstel tijdens of na ziekte. Een coachtraject bestaat meestal uit 3 tot 7 sessies, afhankelijk van de complexiteit van je vraag of thema.

Ervaringsverhaal van Marieke (42): ‘Ik ervaar nu meer vrijheid’

‘De eerste sessie vond ik best spannend. Maar door de rust die Filippien uitstraalde en de tijd die ze mij gaf, kon ik snel ontspannen. Het belangrijkste moment in de sessie was dat de pony mij steeds belemmerde om mijn eigen gekozen richting te lopen. Ik ervoer dat toen ook op momenten in mijn dagelijks leven. Uit de sessie met de pony en de vragen die Filippien stelde, realiseerde ik mij dat ik dat zelf liet gebeuren. Na de sessie heb ik meteen een aantal dingen veranderd in mijn leven waardoor ik nu meer vrijheid ervaar. De sessies hebben me echt verder gebracht in mijn ontwikkeling!’

Teambuilding of –coaching: ook voor bedrijven!

Bij Landerade Coaching kun je ook terecht voor sessies met een team of groep van een bedrijf of organisatie. Voor een ontspannen teambuilding-uitje of om dingen die spelen uit te werken met het team. Als teambuilding-uitje kun je kiezen voor een leuke activiteit met het paard of de pony’s. Of voor teamcoaching rond een thema, zoals het verbeteren van de interne of externe communicatie, het verbeteren van werkprocessen, het verlagen van en omgaan met de werkdruk, leidinggeven, het inzetten van kwaliteiten, verandertrajecten, reorganisaties, het vaststellen van doelen, missie en visie en marktgerichter werken. Alle activiteiten zijn altijd naast het paard; nooit erop.

coaching@landerade.nl
https://coaching.landerade.nl

Meer weten?

Bij Landerade Coaching werk je met paardencoaching aan het behalen van jouw doelen. Naast individuele coaching kun je bij Landerade Coaching ook terecht voor sessies met een team van een bedrijf of organisatie. Alle activiteiten zijn altijd naast het paard; nooit erop.

Landerade Coaching
Lange Drift 4 | 8438 SE Wateren | 06-39843826 |
coaching@landerade.nl | coaching.landerade.nl
Deel dit artikel