osteopathie

Osteopathie in het nazorgtraject

25 september 2018
1239
1239
8

Wist je dat osteopathie ook veel kan betekenen voor mensen die kanker hebben gehad? Met name in de nazorg kan osteopathie helpen om de beweeglijkheid van lichaamsdelen te vergroten.

Littekenweefsel

Wanneer je een operatie gehad hebt en er bestralingen hebben plaatsgevonden, komt het vaak voor dat er verklevingen ontstaan in het littekenweefsel. Het gevolg kan zijn dat de weefsels stijver worden. Dit heeft weer negatieve gevolgen voor de doorbloeding en/of de beweeglijkheid van bijvoorbeeld de armen of de schouders, of zelfs de ademhaling. Als je je tijdig laat behandelen door een osteopaat, kan die ervoor zorgen dat de littekens in optimale conditie blijven, zodat er zo weinig mogelijk complicaties optreden als gevolg van de intensieve ingrepen.

Lymfeoedeem

Wanneer bij een operatie de lymfklieren verwijderd worden, kan er lymfoedeem ontstaan. Het lichaam kan het lymfvocht dan niet meer goed afvoeren, waardoor het vocht zich ophoopt in een arm of been en het betreffende lichaamsdeel gaat opzwellen. De osteopaat kan helpen om het lymfvocht af te voeren.

Totaal bewegend systeem

Osteopaat Evert-Jan Ilbrink: ‘Het lichaam is een totaal bewegend systeem dat gebaat is bij een uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen. Hierdoor gaan al je spieren en organen weer goed functioneren. Geen enkel onderdeel in het lichaam functioneert op zichzelf, maar elk onderdeel heeft altijd relaties met de rest van het lichaam en wordt hierdoor beïnvloed. Zo kan het dus zijn dat ik op heel andere plekken ga werken dan waar jij direct de pijn voelt. Ik begeleid succesvol diverse mensen in nazorgtrajecten na chemo en bestraling, om de kwaliteit van leven en beleven te verbeteren. Daar ga ik voor!’

Klachten

Osteopathie kan helpen bij allerlei klachten. Evert-Jan Ilbrink: ‘Ik merk dat het grootste deel van de patiënten in mijn praktijk komt met de volgende symptomen: vermoeidheid en lusteloosheid, pijn in de rug, migraineklachten en tinnitus, schouder- en nekpijn.

  • Bij vrouwelijke patiënten komen daar menstruatieklachten, PMS en incontinentieproblemen bij.
  • Bij mannelijke patiënten zijn het vaak plasproblemen en prostaatklachten.

‘Het totale lichaam onderzoeken’

Wat de klachten ook zijn: altijd zal ik het totale lichaam onderzoeken om tot de juiste behandeling te komen. Door je actief in de behandeling te laten betrekken, laat ik je mentaal al heel veel in het werk zetten om te genezen. Ik zal je bijvoorbeeld laten ervaren hoe je zelf heel gericht kunt ontspannen rond de plekken die pijn doen, zodat je ook thuis beter kunt omgaan met je ongemak.’
Ben je nieuwsgierig geworden? Bel vrijblijvend naar Osteopathie Ilbrink voor verdere informatie of een afspraak. Osteopathie wordt vergoed via de aanvullende zorgverzekering.

Meer weten?

Osteopathie Evert-Jan Ilbrink is gespecialiseerd in het mobiliseren van alle weefsel rondom de spijsverteringsorganen, waardoor functie en doorbloeding van alle weefsels geoptimaliseerd wordt. Bij Evert-Jan Ilbrink kun je ook terecht voor osteopathie voor baby's en kinderen.

Osteopathie Ilbrink
Vollenhoveschans 11 | 1324 HS Almere | 06-33179417 |
info@osteopathie-ilbrink.nl | www.osteopathie-ilbrink.nl
Deel dit artikel