burn-out

Volledig opgebrand door burn-out? Dit is de oplossing!

13 december 2018
453
454
0

Lisa: ‘Het gebeurde van de ene dag op de andere. Ik lag in bed en voelde druk op mijn borst. Ook begon ik te hyperventileren. Oh mijn hemel, een paniekaanval! Ik kon er niet meer van slapen. De dagen erna was ik enorm labiel. Al om de kleinste dingen moest ik huilen. Overal maakte ik mij zorgen om: de financiën, mijn gezondheid, of ik thuis wel de kraan had dichtgedraaid. Ook ging ik veel twijfelen; over mijn relatie, mijn baan en mijn leven. Het was alsof ik een compleet ander persoon was geworden. Het vertrouwen in mijn eigen lijf en hoofd was volledig weg. De dokter was er snel uit: mijn klachten waren het gevolg van een burn-out.'

Stress: het jongere broertje van de burn-out

In het vorige artikel werd al uitgebreid stil gestaan bij stress. Wist je dat stress de voorloper is van een burn-out? Iedereen heeft weleens stress. Maar als je over een langere periode veel teveel stress opbouwt, kan dit na een tijdje leiden tot een burn-out. Alles kost je dan véél meer moeite dan voorheen. Denk je dat jij een burn-out hebt? Check de symptomen!

Lichamelijke symptomen

 • Je voelt je doodmoe. Niet moe zoals na een goede work-out, maar echt compleet uitgeblust. Dit zowel lichamelijk als mentaal.
 • Je hebt slaapproblemen. Doordat je aan het piekeren slaat over wat er nog allemaal op je to-do list staat of hoe je situatie moet oplossen, kun je maar lastig de slaap vatten.
 • De stress en spanning zetten zich vast in je lichaam, waardoor je vaak last krijgt van hoofdpijn, rugpijn, spierpijn en maagpijn. Omdat je lichaam geen rust ervaart, blijft de spanning aanwezig in je lijf en kun je zelfs pijn gaan ervaren.
 • Je hebt een slechte eetlust, en verliest misschien zelfs gewicht door de stress.
 • Je weerstand gaat omlaag en je bent vatbaarder voor ziektes. Dat griepje en die verkoudheid die rondgaan, heb jij ook meteen te pakken.
 • Je hebt last van hartkloppingen, een versnelde adem en een verhoogde bloeddruk.

Psychische symptomen

 • Door maandenlange overbelasting van je lichaam en geest voel jij je opgebrand en uitgeput.
 • Je hebt concentratieproblemen, die naarmate de dag vordert, steeds erger worden. Hierdoor maak je sneller fouten.
 • Je geheugen stelt je zwaar op de proef. Vooral wanneer je erg moe bent, kost het je moeite om dingen te onthouden.
 • Je zelfbeeld is omlaag gegaan, waardoor je constant twijfelt aan jezelf of jezelf naar beneden haalt.
 • Je hebt een kort lontje en je bent snel geïrriteerd. Vraagt iemand je iets, dan reageer jij kortaf. Je hebt het gevoel dat er even niets meer bij kan.
 • Je voelt je somber, neerslachtig en angstig. Je belandt in een vicieuze cirkel en je hebt mogelijk ook huilbuien. Door dit alles heb je weinig zin om dingen met anderen te ondernemen. Je hebt helemaal geen behoefte aan contact met anderen!

Behandeling en ondersteuning bij een burn-out

‘Zonder behandeling en ondersteuning kan een burn-out behoorlijk wat schade aanrichten aan je lichaam en geest,’ weet holistisch sensi-specialist Xandra Stokkel. Zij vervolgt: ‘Als je niet voldoende tijd en rust neemt om te herstellen van je burn-out, dan kan je hier helemaal aan onderdoor gaan. Voel je je nu al oververmoeid en hang je lusteloos op de bank, dan zal dat op den duur alleen maar erger worden, totdat er echt niets meer uit je handen komt. Zoek dus tijdig hulp! De sensi-therapie die ik aanbied in mijn praktijk is geen vervanging voor een bezoek aan de huisarts, maar wél een waardevolle toevoeging aan de reguliere zorg. Hiermee kom je sneller weer in balans, zowel geestelijk, lichamelijk en energetisch!’

Luisteren naar je lichaam

Xandra verklaart: ‘Sensi-therapie is een zachte, effectieve methode, die ervoor kan zorgen dat je je steeds krachtiger gaat voelen en steeds beter leert te luisteren naar de signalen van je lichaam. Zo ga je in het vervolg minder snel aan je stress voorbij, en neem je eerder de nodige pas op de plaats. De behandeling is prettig en ontspannend, en vindt plaats in een fijne ruimte waar je helemaal jezelf kunt zijn, met alle emoties die daarbij horen. Je kunt de therapie prima combineren met een traject bij de psycholoog, zoals Lisa heeft gedaan. De eerste keer dat zij bij me kwam, was ze een bleek musje en totaal uitgeblust. Maar naarmate onze sessies vorderden, kwamen haar energie en levenslust langzaam weer terug!’

Oók voor jou

‘Misschien geloof je het niet, maar met de juiste ondersteuning zal jij net als Lisa écht weer je energie en levenslust terugkrijgen. Met verschillende therapieën kan ik je helpen. Ook de bloesem- remedies zijn hier van groot belang! Mijn praktijk is er voor iedereen die rondloopt met psychische of lichamelijke klachten. Voor jong en oud. Samen gaan we op zoek naar een oplossing, zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten.’

Meer weten?

Bij Holistische Praktijk Magnolia kun je terecht voor onbegrepen psychische of lichamelijke klachten. Eigenaresse Xandra helpt je graag je levensvreugde terug te vinden.

Holistische Praktijk Magnolia
Deel dit artikel