ontspannen

Ontspannen kun je leren

5 september 2019
275
275
0

Anja is echt wat je noemt ‘een duizendpoot’. Ze is een alleenstaande moeder, heeft een drukke baan, maar helpt ook regelmatig mee op school als klassenmoeder, gaat een paar keer in de week langs bij haar ouders die wat beginnen te kwakkelen en er staat wekelijks bootcamp op het programma. Ze ziet eruit om door een ringetje te halen en haar huis is altijd netjes aan kant. Het is dan ook geen wonder dat ze ’s avonds vaak uitgeteld op de bank ligt. Maar van ontspanning is dan weinig sprake. Ze voelt zich opgejaagd en gespannen.

Jeanien Eertink

Altijd ‘aan’

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Anja altijd ‘aan’ staat. Continu is ze met haar hoofd al weer bij het volgende onderdeel wat die dag op het programma staat. Dat begint ’s morgens al zodra ze wakker wordt. Dan draaien haar gedachten al weer op volle toeren. De kinderen moeten op tijd naar school en ze moet erop toezien dat alle broodtrommels, gymtassen en boeken met het juiste kind meegaan. De wasmachine aanzetten, dan snel naar het werk, wat eten we vanavond, in de lunchpauze vlug naar huis om de volgende was in de machine te doen, nog even langs de supermarkt, daarna snel de laatste stukken voor de vergadering doornemen, na het werk naar huis, eten koken en nog even bij haar ouders langsgaan.

In haar hoofd

Doordat Anja altijd zo ‘in haar hoofd’ zit en zoveel van zichzelf vraagt, is ze ‘doof’ geworden voor wat haar lichaam haar probeert te vertellen. Kleine pijntjes en kwaaltjes voelt ze amper, en onder het mom van ‘het is vanzelf gekomen, dus het zal ook wel vanzelf weer overgaan’ dendert ze maar door. Tot het moment dat haar nek en schoudergebied helemaal vastzaten en ze geen kant meer op kon.

Energiestroom geblokkeerd

Dat was het moment dat Anja voor het eerst bij mij in de praktijk kwam. Ze had van een vriendin goede verhalen gehoord over mijn benadering van klachten en de massages en hoopte dat ik haar nek en schouders weer kon losmaken. Na een kort voorgesprek bepaalden we samen dat ik haar een energetische massage zou geven. Ik voelde meteen hoe gespannen Anja was. Haar energiestroom was volledig geblokkeerd.

Intuïtief levenscoach

Mijn onderscheidend vermogen is dat ik als masseur en intuïtief levenscoach vaak met cliënten in gesprek ga. Wat maakt het dat iemand last heeft van het nek- en schoudergebied, welke laag zit daaronder en kan ik de cliënt ondersteunen deze laag af te pellen om tot de kern te komen?

Ontspanning en rust

Tot haar eigen verbazing kwam er heel veel los bij Anja. Voor het eerst sinds jaren werd ze zich bewust van wat haar lichaam haar vertelde. Doordat ze altijd maar in haar hoofd bezig was, was dat heel erg op de achtergrond geraakt. Ze moest het als het ware weer opnieuw leren. Aan het eind van de behandeling was er ontspanning en rust, wat voor Anja een vrijwel totaal nieuwe ervaring was.

Apk’tje

Met Anja’s nek- en schouderklachten is het weer helemaal goed gekomen, maar er is veel meer veranderd. Ondanks dat ze niet meer zo rent en vliegt, heeft ze de touwtjes nog steeds strak in handen en leidt ze nog steeds een druk leven. Maar er zijn nu ook dagelijks momenten van ontspanning, van rust. Ik heb haar geleerd hoe op het werk te mediteren en ze vraagt mij regelmatig om een nieuwe meditatie. Ze zit veel beter in haar vel en is niet meer zo gejaagd. En sinds die eerste sessie komt ze nog regelmatig langs voor een massage en een fijn gesprek, oftewel voor, zoals zij het noemt, een apk’tje.

Meer weten?

Bij Banyan Centrum ben je aan het juiste adres voor verschillende massages en behandelingen vanuit de holistische visie. Intuïtief levenscoach, masseur en yogadocent Jeanien kan jou ondersteunen om de stress in je lichaam te reduceren en jouw pijnklachten te verminderen.

Banyan Centrum
Jan Vrijmanstraat 299 | 1087 MN Amsterdam | 06-33333330 |
jeanien@banyancentrum.nl | www.banyancentrum.nl
Deel dit artikel