oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie voor een sneller herstel

21 augustus 2018
691
690
2

Kanker is een ingrijpende ziekte. Tijdens of na de behandeling kun je last krijgen van allerlei klachten ten gevolge van kanker of ten gevolge van de medische behandeling. Deze klachten kunnen zorgen voor belemmeringen in het dagelijks functioneren, op het werk, tijdens het sporten en zelfs op emotioneel en sociaal vlak. Een oncologiefysiotherapeut biedt een helpende hand!

Rust

Vroeger werd wel gezegd, dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid.

Beweeg!

Veel vrouwen met borstkanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is wél aan te raden voor een sneller herstel. Natuurlijk wel met beleid. De oncologiefysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je weer conditie opbouwt. Het is wetenschappelijk bewezen dat training onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut bovengenoemde klachten kunnen verminderen.

Gespecialiseerd in borstkanker

Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met (borst)kanker. Deze fysiotherapeut richt zich dan ook op de gevolgen van de behandeling van kanker op het bewegen en het bewegingsapparaat.

Herstel

In individuele sessies werk je met de oncologiefysiotherapeut aan het herstel van kracht, conditie en mobiliteit. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het weer krijgen van vertrouwen in je lichaam. Het doel is dat je zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven. De oncologiefysiotherapeut bekijkt samen met jou welke vorm van bewegen en/of sporten het best voor jou is.

In elke fase

Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte, van net na de diagnose tot en met de herstelfase na de medische behandeling. Fysieke training is onmisbaar voor een optimaal herstel tijdens en na kanker. De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt. Hoe fitter je de behandeling ingaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn: het ‘better in, better out’-principe. Oncologiefysiotherapie draagt bij aan je herstel en heeft een gunstige invloed op je psychische draagkracht.

OncoCare

Voor oncologiefysiotherapie kun je terecht bij OncoCare Fysio Alphen, een onderdeel van de fysiotherapiepraktijk Fysio Alphen. OncoCare Fysio Alphen is gespecialiseerd in oncologische fysiotherapie. Die richt zich op het begeleiden van mensen tijdens hun revalidatie, die zowel voor, tijdens als ook na de behandeling van kanker kan worden gestart. Maar ook als je niet meer beter wordt, kan oncologische fysiotherapie zinvol zijn. Om je het beste te kunnen begeleiden tijdens je revalidatie, werken de oncologiefysiotherapeuten nauw samen met betrokken gespecialiseerde hulpverleners uit de regio.

Meer weten?

Fysio Alphen helpt je onder deskundige begeleiding weer pijn vrij te bewegen. Je kunt er terecht voor verschillende vormen van fysiotherapie. De praktijk heeft een ruime fitnesszaal waar oefengroepen en patiënten kunnen trainen en revalideren.

Fysio Alphen
Sterrenlaan 168 | 2402 BC Alphen aan den Rijn | 0172-445600 |
| www.fysioalphen.nl
Deel dit artikel