lymfoedeem

Oedeemtherapie pakt lymfoedeem aan

3 oktober 2018
1495
1494
1

Na de behandelingen tegen borstkanker kun je te maken krijgen met vochtophopingen, ook wel 'lymfoedeem' genoemd. Dit is een probleem dat niet altijd de aandacht krijgt die het verdient en soms ook te laat wordt gesignaleerd.

Lymfoedeem

Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymfvatenstelsel. Dit kan komen door de operatie die je krijgt, waarbij soms lymfeklieren worden weggehaald, maar vaak door de bestraling die volgt op de operatie. Bij bestraling worden huid en onderliggend weefsel beschadigd en kan het verkleefd raken en voelt het strak aan. Ook lymfklieren en lymfvaten ondervinden schade en hierdoor kan je lichaam het vocht niet goed afvoeren en kan bijvoorbeeld je arm, oksel en/of borst ‘vollopen’ met vocht. Je ervaart een moe, zwaar, strak en gespannen gevoel.

Behandeling en begeleiding

Omdat deze klachten vaak chronisch zijn, wil je een zo goed mogelijke behandeling en begeleiding. Oedeemtherapeut Melissa Boersen van Maatschap Fysiotherapie Boekestein is gespecialiseerd in het behandelen van al deze klachten. Er zijn voor het verminderen van oedeem verschillende behandelingen mogelijk, waaronder manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van vocht. Tevens werkt manuele lymfedrainage pijndempend.

Compressietherapie

Naast manuele lymfedrainage is compressietherapie een belangrijk onderdeel. Door het tijdelijk aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt, waardoor de zwelling afneemt. Speciale hulpmiddelen zoals een therapeutische elastische kous kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem verder toeneemt.

Bindweefselmassagetechnieken

Ook de bestraalde huid krijgt de aandacht door middel van speciale bindweefselmassagetechnieken, waardoor de huid soepeler wordt en bewegen minder pijnlijk. Je krijg huidverzorgingsadviezen en bewegingsoefeningen mee om thuis zelf ook aan je herstel te werken.

Zelfredzaamheid

Tijdens je gehele behandeltraject is het uitgangspunt dat je zelfredzaamheid vergroot wordt. Je leert om alles zelf te doen, waarmee je zelfvertrouwen opbouwt om je klachten de baas te worden.
Bij alle zorgverzekeraars worden de behandelingen vergoed uit de basis- en/of aanvullende verzekering.

Meer weten?

Fysiotherapie Boekestein is een van de oudste (sinds 1976), langstbestaande en grootste fysiotherapiepraktijken in Hoorn. De praktijk is opgericht door de naamgever, oud-fysiotherapeut van AZ en oud-profvoetballer (Hollandia, Telstar, Go Ahead) Jan Boekestein.

Maatschap Fysiotherapie Boekestein
Deel dit artikel