mindfulness

Mindfulness bij kanker: een nieuw perspectief

31 augustus 2018
835
834
4

Kanker heeft een enorme impact op jouw leven. Er gebeurt opeens van alles: een operatie, bestralingen, chemotherapie... Die gaan gepaard met allerlei lichamelijke ongemakken als vermoeidheid, kaalheid, verlies van conditie enzovoort.

Aandacht voor wat er is

Ook geestelijk heeft het zijn weerslag op je: Je kunt emoties ervaren als verdriet, angst, boosheid. Met mindfulness leer je om hiermee om te gaan en aandacht te hebben voor dat wat er is.

Je bént niet je ziekte

Wanneer je een ingrijpende ziekte als kanker hebt, overweldigt die je, en je bent je dan meestal niet bewust van de positieve dingen in het leven, die er toch wel zijn. Het is belangrijk om je ziekte een plekje te geven, zodat je verder kunt met je leven. Je hébt een ziekte, maar je bént niet je ziekte!

Het hier en nu

We reageren op bepaalde situaties vaak op dezelfde manier, en schakelen als het ware over op de automatische piloot. We krijgen negatieve gedachten over de toekomst, we gaan ons verzetten tegen de ziekte en de pijn, en dat levert spanningen op. Deze reactiepatronen zijn vaak niet goed voor je en veroorzaken juist wat je wilt voorkomen. Door middel van mindfulnessoefeningen, die voor het grootste deel bestaan uit meditatie, krijg je onder meer inzicht in je eigen gedachten en reacties.

Mindfulness

Met mindfulness leer je om andere keuzes te maken. Een belangrijk aspect is dat je leert meer in het hier en nu te zijn. Dat je accepteert wat er is. Dit betekent niet dat je niks doet, maar meer dat je het erkent. Hierdoor ontstaat er ruimte om te ontdekken dat er nog heel veel in je leven is wat wél goed is, en dat kan je helpen om te leren omgaan met deze ingrijpende ziekte en het een plek in je leven te geven.

Trainingen

De training wordt gegeven door mindfulnesstrainer en psycholoog Neeltje Stoop en bestaat uit bijeenkomsten die gedurende 8 weken plaatsvinden. Samen met een aantal anderen ga je aan de slag met de oefeningen. Vergoeding door de zorgverzekeraar is in veel gevallen mogelijk.

Geef je op!

De eerstvolgende 8-weekse training start op vrijdagmiddag 26 oktober 2018. Data: 26 oktober, 2, 9, 16, 23 en 30 november, 7 en 14 december 2018. De stiltedag vindt plaats op zondag 2 december van 10.00 tot 15.00 uur.

Wist je dit over mindfulness?

Mindfulness is door een Amerikaanse moleculair bioloog ontwikkeld. Jon Kabat-Zinn heeft een acht weken durende training ontwikkeld en als eerste deze meditatietechniek losgetrokken van het boeddhisme. Zo heeft hij de basis gelegd voor het toepassen van mindfulness door professionals zoals artsen en psychotherapeuten.

Meer weten?

Neeltje Stoop is gecertificeerd mindfulnesstrainer, yogadocent en psycholoog. Haar doel is om mensen meer balans en energie te laten ervaren. Daartoe geeft ze de basistraining mindfulness. In haar werk als psycholoog en trainer integreert zij de positieve effecten van mindfulness.

Mindfulness training in Eindhoven
Aalsterweg 181B | 5644 RA Eindhoven | 06-22722866 |
| www.neeltjestoop.nl
Deel dit artikel