mindfulness

Minder stress, meer rust met mindfulness

18 oktober 2018
569
568
3

'Hèhè, het is gelukkig weer vrijdag...’ Dat denk jij als die werkweek ein-de-lijk voorbij is. Het was weer een pittige week, met die dringende deadline in je nek, nét op het moment dat je collega met griep op bed lag. Een beetje spanning en druk geven jou energie om te knallen op je werk. Maar toch vraag je je af of die slapeloze nachten, spierspanning, piekergedachten en dat gejaagde gevoel nou wel zo goed voor je zijn. Wist je dat het écht mogelijk is om anders met je werkstress om te gaan, zodat je meer rust en minder stress ervaart? Dealen met werkstress: leer wat mindfulness voor je kan betekenen! Gecertificeerd mindfulnesstrainer Wilma Westers weet daar alles van.

Is mindfulness zweverig?

‘Eigenlijk is mindfulness niets anders dan je bewustzijn vergroten door je aandacht ergens bewust op te richten. Puur op dat focusgesprek dat je met een stakeholder moet houden, of op het schrijven van een verslag. Mindfulness verliest dan ook steeds meer haar zweverige imago en wordt vaker toegepast binnen bedrijven. Dat is niet voor niets, want binnen een korte tijd kan er verandering worden geboekt. Niet alleen jij als werknemer hebt daar trouwens profijt van, je werkgever ook. Want als het goed is gesteld met de fysieke en mentale gesteldheid van werknemers, gaat het ziekteverzuim omlaag en verbeteren de werkprestaties en de werksfeer.’

Hoe kun je mindfulness toepassen in je werk?

‘Ervaar je een stressmoment en heb je de neiging in je hoofd om alsmaar van de hak op de tak te springen, doe dan een simpele ademhalingsoefening. Dit kan gewoon achter je bureau. Maak je ogen los van je beeldscherm en neem een paar minuten de tijd op je volledig te concentreren op het in en uit te ademen. Je zult merken dat je brein kalmeert door de focus op je ademhaling. Heb je pauze? Wandelen in de buitenlucht is een perfecte manier om je brein te kalmeren en de zaken weer met een frisse blik te bekijken. Zonder dat je het merkt, ben je je aandacht aan het trainen.’

‘Wat leer je in een mindfulnesstraining?’

‘Tijdens het oefenen zal je merken dat het best lastig is om je aandacht ergens op te richten. Je gedachten gaan al snel met je op de loop: richting die opmerking van die collega of naar de was die je ná je werk nog moet draaien. Het is de kunst om jezelf niet te veroordelen, en je aandacht weer terug te brengen naar het ‘hier en nu’. De manier om dit onder te knie te krijgen, is door veel te oefenen! Ik kan je hierbij ondersteunen en je verschillende handvatten aanreiken. Door de training raak je je meer bewust van waar je met je aandacht bent, waardoor je kunt kiezen waar je deze op richt. Hierdoor wordt het gemakkelijker om je volledig voor een bepaalde tijd op een werktaak te richten en je hierop te focussen. Ook leer je door de training veel over je werkstijl en je persoonlijkheid. Ook als je weinig of geen werkdruk en stress ervaart, is het goed mentaal kunnen schakelen tussen actie en rust een belangrijke professionele kwaliteit. Je ontwikkelt mentale fitheid!

Meer weten?

Bij Wilma Westers kun je terecht voor mindfulness-training. Ook kun je bij Wilma lessen volgen op het gebied van ademhaling, coaching, actief leren en intervisie. De praktijk is aangesloten bij de verening mindfulness based trainers in Nederland en Vlaanderen.

Deel dit artikel