verzorging

Liefdevolle verzorging belangrijk voor een goed afscheid

22 november 2019
340
341
1

Met haar 72 jaar stond Greet nog midden in het leven. Ze paste twee keer in de week op haar kleinkinderen, deed regelmatig boodschappen voor haar buurvrouw die zelf nauwelijks nog het huis uitkwam en deed vrijwilligerswerk bij de buurtvereniging. Kees, haar echtgenoot, was meer een stille genieter en ging er vaak op uit om te vissen. Ze hadden het goed samen. Onlangs hadden ze zelfs hun 50-jarig huwelijksfeest mogen vieren.

Plotselinge hartstilstand

Groot was dan ook het verdriet en de verbijstering toen er aan dit geluk abrupt een einde kwam. Kees ging een weekendje vissen. Samen met een oude vriend met wie hij al sinds zijn diensttijd bevriend was. Hij had zich verheugd op dit jaarlijkse uitje. Greet had met zorg zijn spullen ingepakt en hem uitgezwaaid toen hij wegreed om zijn vriend op te pikken. Toen hij twee dagen later thuiskwam, vond hij Greet in bed. Ze lag op haar zij, haar gezicht vreemd verwrongen, haar ogen star en leeg. Greet was overleden. De toegesnelde huisarts vermoedde dat ze een dag daarvoor een plotselinge hartstilstand had gehad.

Ontredderd

Ik werd door de dochter van Greet en Kees gebeld of ik langs kon komen. Ik was gelukkig in de gelegenheid om onmiddellijk langs te komen. De dochter liet me binnen en ging me voor naar de slaapkamer waar haar vader naast zijn echtgenoot zat. Haar koude hand in de zijne.
Naast het voorbereiden van de uitvaart is het verzorgen van de overledene uiteraard ook heel belangrijk. Normaal gesproken, gebeurt dit vrij snel na het moment van overlijden, maar bij Greet was de dood al bijna twee dagen daarvoor ingetreden. Wanneer het hart niet meer klopt, zakt het bloed naar het laagste punt van het lichaam. Omdat Greet op haar zij had gelegen, tekenden zich donkere vlekken af op de rechterkant van haar gezicht. Deze aanblik wilden wij Kees en de familie besparen en daarom hebben we extra ons best gedaan om Greet zo mooi en toonbaar mogelijk te maken.

Samen

De dochter van Greet en Kees heeft ons daarbij geholpen. Ze assisteerde ons bij het wassen en aankleden van haar moeder. En terwijl wij ons bezighielden met de make-up, lakte de dochter de nagels van haar moeder in een zachtroze kleur die goed paste bij haar jurk. Samen hebben we haar kapsel in model gebracht en als finishing touch haar favoriete luchtje opgedaan. Toen we helemaal klaar waren, kwam Kees binnen en hij was zichtbaar ontroerd. Dit was weer de Greet zoals hij haar kende. Mooi en met een zachte glimlach op haar gezicht.

Laatste aanblik

De uitvaart van Greet werd druk bezocht. Ze was een graag geziene en gewaardeerde inwoonster van het dorp. Kees was zichtbaar aangedaan door alle mooie verhalen die hij over haar hoorde. Na afloop, toen de laatste gasten de aula verlieten, maakten ook Kees en zijn dochter aanstalten om naar huis te gaan. Kees kneep me nog even in mijn arm. ‘Dank je wel dat je me Greet een beetje hebt teruggegeven. Ze zag er weer net zo mooi uit als altijd’, stamelde hij terwijl er een traan uit zijn ooghoek gleed. Ook ik hield het niet droog en met een stevige omhelzing namen we afscheid. Wat fijn dat ik de laatste aanblik van zijn geliefde vrouw voor deze man weer mooi heb kunnen maken.

Verzorging

Wanneer iemand is overleden, is de persoonlijke verzorging een belangrijk onderdeel van het afscheid. Dit gebeurt altijd met veel aandacht en oog voor detail. Alles wordt in het werk gesteld om de overledene zo mooi en toonbaar mogelijk te maken. Nabestaanden kunnen hierin, wanneer ze dat graag willen, ook een rol vervullen en meebeslissen in de keuzes die worden gemaakt en eventueel meehelpen met verzorgen.

Opbaren

De overledene kan worden opgebaard in een uitvaartcentrum in de regio, maar er kan ook gekozen worden voor opbaring thuis. Dit wordt vaak als persoonlijker en intiemer ervaren. Het biedt de nabestaanden de gelegenheid om op hun eigen manier en in hun eigen tempo afscheid te nemen. Ik kan je alles over de mogelijkheden vertellen.

Meer weten?

Bij Monuta Pien Gouka kun je terecht voor een uitvaart in de omgeving Dronten en de Noordoostpolder. In het geval wanneer je een uitvaartverzekering hebt, maar ook wanneer je niet of elders verzekerd bent.

Monuta Pien Gouka
Hondsrug 152 | 8251 GH Dronten | 06-83678257 |
pgouka@monuta.nl | www.monutapiengouka.nl
Deel dit artikel