mindfulness

Lichter leven door mindfulness

8 augustus 2018
578
576
2

Nieuwe dingen komen ons elke dag tegemoet. Soms worden we blij van: een mooie bloem, een glimlach van een voorbijganger of onverwacht bezoek. Op andere momenten ervaren we boosheid, angst of verdriet. Vooral de negatieve emoties kunnen met kracht bij jou binnenkomen. Een snijdende weggebruiker, een onaardige opmerking van een collega of een jengelend kind: allemaal factoren die ervoor zorgen dat emoties snel opkomen en bezit van ons nemen.

Negatieve emoties

Als je te horen krijgt dat je een ernstige ziekte hebt, word je overspoeld door beladen emoties. Je voelt de spanning, de angst en de onzekerheid voor elke uitslag. Je moet leren omgaan met negatief nieuws, je voelt pijn en onmacht. Dan is het zeker de moeite waard om een houvast te hebben in die orkaan van verschillende emoties. Eén van de opties kan een mindfulnesstraining zijn.

Mindfulness

Door mindfulness leer je naar je gedachten en je emoties te kijken. Je staat midden in de storm, maar wordt niet meegeslingerd; je staat in het oog van de orkaan. Pijnlijke gedachten en gevoelens slingeren je niet meer mee. Ze mogen er zijn, maar je laat ze jou niet beïnvloeden. Doordat je een basisvertrouwen hebt ontwikkeld, weet je dat je kunt omgaan met alles wat het leven op jouw pad brengt.

Mindfulness: iets voor jou is?

Bezoek de site kadovoorjezelf.nl en doe de drie minuten durende oefening ‘Ademruimte’. Je knapt er echt van op en je daarna kun je ontdekken of je meer wilt weten over mindfulness.

Lichter leven

Mindfulnesstrainer Wilma Westers: ‘In de acht weken durende mindfulnesstraining werken we met verschillende meditatievormen waardoor je inzicht krijgt in welke gevoelens en gedachten jou het meest onderuithalen. Zoals Jon Kabat-Zinn, oprichter van de mindfulnesstrainingen, het verwoordt: je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.’

Eigen kracht

‘De effecten van mindfulness kunnen heel divers zijn. Als je eenmaal kunt accepteren dat het leven prettige én onprettige gebeurtenissen voor ons allen in petto heeft, leer je om ‘lichter’ te leven en heb je meer vertrouwen in je eigen kracht waarmee je sterker en wijzer uit die gebeurtenissen komt.’

Omarm het leven!

Wilma is een ervaren trainer en coach. ‘Voor mij is mindfulness inmiddels een levensstijl geworden. Ik zie mindful leven als het omarmen van vreugde en verdriet, want beide zijn nodig voor een zinvol bestaan.

Meer weten?

Bij Wilma Westers kun je terecht voor mindfulness-training. Ook kun je bij Wilma lessen volgen op het gebied van ademhaling, coaching, actief leren en intervisie. De praktijk is aangesloten bij de verening mindfulness based trainers in Nederland en Vlaanderen.

Westers Consult
Deel dit artikel