leidinggeven

Leidinggeven na die fusie was een ramp!

23 juli 2019
198
197
0

Annet keek uit naar de haar eerste werkdag met het nieuwe team. Na enkele reorganisaties en een fusie was er veel veranderd. Hopelijk was de rust nu weergekeerd en stonden de neuzen dezelfde kant op. Zij stond gewoon nog aan het hoofd van haar afdeling, die bestond diverse bekende gezichten, de echte ‘rotten in het vak’, en enkele nieuwe collega’s van de zaak waarmee hun bedrijf was gefuseerd. Annet had er zin in. Er zou een nieuwe wind waaien en ze zat vol plannen.

Slechte sfeer

Annet: ‘Mijn enthousiasme werd al snel de kop ingedrukt. De medewerkers van het bestaande bedrijf zaten te mokken omdat er zoveel veranderd was. Ze misten de collega’s van hun eigen team die wegens de eerdere reorganisatie en afvloeiing via de natuurlijke weg waren weggevallen. Ook de nieuwe collega’s leken het niet erg naar hun zin te hebben. Wel tien keer op een dag moest ik aanhoren dat zij gewend waren om de dingen heel anders te doen.’

Brandjes blussen

‘Ik dacht dat het z’n tijd moest hebben. Veel mensen houden nu eenmaal niet van veranderingen en ik moest iedereen de kans geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Maar na een paar maanden was er nog geen verbetering. Integendeel, ik had zelfs het idee dat het slechter ging. Er waren veel discussies, vaak over de meest onbenullige zaken, die de sfeer én de productie absoluut niet ten goede kwamen. De ‘brandjes’ die ik moest blussen gingen niet, zoals voorheen, over werkgerelateerde zaken, maar over ruzietjes en meningsverschillen tussen collega’s.’

Geen eenheid meer

‘Ik, die altijd zoveel plezier in mijn werk had gehad, zag op een gegeven moment op tegen de nieuwe werkweek. Tijdens het managementoverleg heb ik het probleem aangekaart. Hoe maakte ik van mijn afdeling weer een team? Hoe kon het toch dat het leek alsof ik hen niet goed meer kon aansturen? Het bezorgde me veel stress en deed ook wat met mijn zelfvertrouwen. Gelukkig bleek ik niet de enige met dit problemen, want op meer afdelingen liep het niet zo lekker sinds de fusie.’

NLP

‘In een vakblad las ik echter op een gegeven moment iets over NLP: Neuro-Linguïstisch Programmeren. Deze efficiënte methode om jezelf en anderen te begrijpen, bleek goed ingezet te kunnen worden voor effectieve coaching en aansturing. Jezelf en anderen tot een optimaal niveau brengen. Succesvol te leren denken en belemmerende gevoelens te keren. Het artikel sprak me enorm aan en ik ben eens gaan onderzoeken of dit iets voor mij was.’

Cherub

‘Op die manier ben ik bij Angélique de Graaff van Cherub terechtgekomen en wat zij me vertelde, wakkerde mijn interesse alleen maar meer aan en ik meldde me aan voor de cursus NLP Practioner. Het heeft me veel over mezelf geleerd en ik merkte dat ik, door een andere manier van communiceren, ook subtiele veranderingen aan kon brengen in mijn team op het werk. Aanvullend heb ik ook nog de NLP Master Practitioner opleiding gedaan waarbij je je kennis ook leert toe te passen op de mensen om je heen.’

Het verschil

‘NLP heeft voor mij echt het verschil gemaakt. De fusie is inmiddels een jaar geleden en ik ben ontzettend trots op mijn afdeling. Het is weer een eenheid. Er wordt effectief en goed samengewerkt. En, ook niet onbelangrijk, ik kijk elke zondagavond weer uit naar de nieuwe werkweek.’

Meer weten?

The Class Whisperer en Cherub zijn opgericht door Angelique de Graaff: internationaal gecertificeerd NLP-trainer en coach in groepsdynamica, leiderschap en persoonlijke effectiviteit.

Cherub
Deel dit artikel