rugpijn

Last van rugpijn? Osteopathie helpt!

14 februari 2019
459
458
0

Au, voel je wéér die pijn! Je rug krijgt op een dag heel wat te verduren. Uren zitten achter een computerscherm, sjouwen met zware boodschappen en het (verkeerd) uitvoeren van belastende oefeningen in de sportschool. Dit zijn zomaar wat voorbeelden van factoren die het ongemak in jouw rug kunnen verklaren. Hoe dan ook: blijf er niet mee rondlopen en wachten tot het vanzelf wel overgaat. Met osteopathie zorg je voor een gezonde, pijnloze én soepele rug!

Martine Jansen

Rugpijn: bijna iedereen krijgt het

Rugpijn of pijn in de lage rug: één van de meest voorkomende klachten aan het menselijk lijf. Naar schatting krijgt maar liefst 60 tot 90% van de Nederlandse bevolking ooit een keer rugpijn! Kortom: het overkomt vroeg of laat iedereen een keer. Soms merk je dat de pijn vanuit je onderrug komt, en uitstraalt naar de billen of één of beide benen. En soms zit de pijn lager, namelijk bij het SI-gewricht. Dit is de overgang naar het bekken. Rugpijn kan plotseling staan of juist meer geleidelijk, en kan hevig en zeurend zijn. Het bezoeken van een osteopaat is een goede manier om deze pijn te behandelen, en je lichaam weer optimaal te laten functioneren.

Hoe verloopt een behandeling?

Als opgeleid osteopaat zie ik veel mensen bij mij in de praktijk met rugpijn. Elke behandeling is maatwerk, maar begint altijd met een vraaggesprek. Hierin informeer ik naar je klachten, je algemene gezondheid, eventuele eerdere behandelingen en medicijngebruik. Daarnaast houd ik een lichamelijk onderzoek, waarbij ik je lichaam door middel van manuele technieken onderzoek op de beweeglijkheid van de gewrichten, spieren en organen. Vanuit mijn opleiding en ervaring kijk ik breed. Door onder andere de bekken, de wervel en het SI-gewricht te onderzoeken, kan ik de oorzaak van je klachten ontdekken.

Diagnose

Na het vraaggesprek en het lichamelijke onderzoek stel ik de diagnose. Hierin geef ik de bewegingsbeperkingen aan. Wanneer deze worden losgemaakt, verminderen of elimineren de klachten. Heb ik het idee dat er nader onderzoek nodig is van bijvoorbeeld een arts, dan bespreek ik dat ook met je. Maar vaak kunnen we met de behandeling van start gaan. Deze behandeling richt zich op het opheffen van bewegingsbeperkingen. Dit doe ik met de handen: met manuele mobilisaties herstel ik de beweeglijkheid van alle weefsels, gewrichten en organen. De behandeling wordt helemaal afgestemd op jou, en is veilig én doeltreffend. Je lichaam zal weer optimaal kunnen functioneren.

Tip voor thuis: beweeg!

Met een pijnlijke rug heb je waarschijnlijk de neiging om het rustig aan te doen, en vaker op je bank te blijven zitten of liggen. Maar blijven bewegen is juist wel verstandig. Zo zorg je ervoor dat je rug niet verstijft. Ook onderhoud je met beweging je spierkracht en conditie, en maak je de kans kleiner dat de rugpijn chronisch wordt. Je hoeft natuurlijk niet als een bezetene op de crosstrainer te gaan staan. Buiten een wandeling maken of wat fietsen is ook al prima. Let er sowieso op dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten, maar wissel je houdingen regelmatig af. Een voorbeeld: strek na een half uurtje achter je bureau zitten even je benen, door een wandeling naar het koffiezetapparaat twee verdiepingen lager te maken.

Goed om te weten: vergoeding

Ben jij aanvullend verzekerd? Dan heb je recht op een volledige of gedeeltelijke vergoeding van de behandelingen bij de osteopaat. Informeer bij je zorgverzekeraar om te zien hoe de situatie voor jou is geregeld. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig voor het maken van een (eerste) afspraak.

Meer weten?

Bij OsteoMartine ben je aan het juiste adres voor osteopathie in Puttershoek. Osteopathie biedt de mogelijkheid om langdurig aanhoudende klachten te verzachten en het lichaam op de juiste manier te laten herstellen.

OsteoMartine
Laning 11 | 3297 TB Puttershoek | 06-46061555 |
info@osteomartine.nl | www.osteomartine.nl
Deel dit artikel