littekens

Laat je niet langer beperken door je littekens

20 maart 2019
484
483
0

In je leven kun je heel wat littekens oplopen. Niet alleen littekens op je ziel, maar ook zichtbare littekens op je huid. Die lelijke val uit je kindertijd, de blindedarmoperatie tijdens je puberteit, de geboorte van je oudste die via een keizersnede ter wereld kwam, een beet van die valse hond die zomaar losliep, een kleine brandwond en de nieuwe knie die je onlangs kreeg. Dan zie je weer hoe sterk het zelfgenezend vermogen van je lichaam is. De huid sluit zich altijd weer aaneen, al zou je soms willen dat dat iets netter gebeurde!

Ontsierend

Een vers litteken is doorgaans rood en gevoelig. Het liefst zou je hem aan het zicht onttrekken en, afhankelijk waar het zich bevindt, kan dat ook vaak. Wanneer het litteken echter je gezicht ontsiert, of een ander deel van je lichaam waar je geen kleding overheen draagt, is het een ander verhaal. Camoufleren met make-up is niet altijd mogelijk en bovendien vereist het een zekere kennis en routine. Het kost in ieder geval veel moeite en tijd.

Soorten littekens

Naast het cosmetische aspect, kan een litteken ook hard zijn, bewegingsbeperkingen geven of jeuken. Er zijn verschillende soorten littekens, elk met hun eigen eigenschappen en structuur:

  • ‘normaal’ litteken: je ziet een keurig streepje of nette plek: er kan enige verkleuring zijn, maar het litteken ligt op gelijke hoogte met de huid eromheen;
  • hypertrofisch litteken: het litteken ligt bovenop de huid en is vaak onregelmatig van structuur;
  • atrofisch litteken: het litteken ligt lager dan het omliggende weefsel en de huid van het litteken is dun en vloeipapierachtig;
  • keloïd litteken: het litteken woekert over de randen van de oorspronkelijke wond heen.

Er kan meer dan je denkt!

Wanneer het litteken je erg stoort of je beperkt in je bewegingen, kan er vaak wel wat aan gedaan worden. De therapie hangt af van de plaats en het soort litteken, want elk soort vraagt om een eigen aanpak. Het ene litteken is eenvoudiger te behandelen dan het andere. Het te behalen resultaat hangt ook af van je algehele conditie, je levenswijze en je leeftijd. Een jongere huid herstelt nu eenmaal sneller dan een wat oudere huid. Maar hoe dan ook: er kan meer dan je denkt!

Dermatografie en microneedling

Er kan bijvoorbeeld dermatografie (of medische tatoeage) worden ingezet. Dermatografie wordt onder meer toegepast bij het camoufleren van littekens en brandwonden. Doordat er pigmenten in de huid worden ingebracht, wordt het oorspronkelijke kleurverschil minder zichtbaar. Ook microneedling, waarbij met heel kleine naaldjes minuscule gaatjes worden gemaakt, en eventueel een werkstof in de huid wordt ingebracht, is een mooie manier om de doorbloeding te verbeteren en het zelfherstellend vermogen van de huid weer te activeren. Stugge en strakke littekens worden soepeler en het algehele aspect van de huid wordt beter. Vaak komt er ook weer kleur terug!

Meer weten?

Bij Glow With The Flow ben je op het juiste adres voor cosmetische- en medische pigmentatie. Bij cosmetische pigmentatie kun je denken aan permanente make-up. Bij medische pigmentatie kun je denken aan minder zichbaar maken van vlekken en gedepigmenteerde huid.

Glow With The Flow
Eusebiusbuitensingel 9 | 6828 HT Arnhem | 0622727245 |
info@glowwiththeflow.nl | www.glowwiththeflow.nl
Deel dit artikel