kleuren

Kleuren en hun effect op ruimtes

26 maart 2020
255
255
0

Het zal inmiddels duidelijk zijn: kleuren zijn van enorme invloed op een kamer. Niet alleen zijn ze bepalend voor de sfeer en uitstraling van een ruimte, maar ook op je gemoedstoestand en zelfs de gevoelstemperatuur. Daarnaast kunnen kleuren ook van beïnvloeden hoe je naar een kamer kijkt. Het is dus van belang dat je niet zomaar een wandje donkerblauw saust zonder dat je goed overweegt wat het effect daarvan is op de ruimte.

Als interieurstyliste maak ik bij het maken van een interieurontwerp altijd gebruik van een aantal ontwerpregels op het gebied van kleur.

Van klein naar optisch groter

Iedereen die het wel eens heeft gedaan weet hoe moeilijk het is om een kleine kamer te voorzien van een gebalanceerde styling. Een goede manier om een kleine kamer te benutten is door hem optisch groter te laten lijken. Dit kun je doen door veel lichte kleuren te gebruiken. Lichte tinten weerkaatsen licht, waardoor de ruimte groter en opener oogt. Wanneer je toch graag een kleur wilt toepassen in de ruimte, kies dan juist voor een donkere tint op de vloer en de achterwand. Dit verlengt de ruimte en verhoogd het plafond. Hoewel verticale banen wanden hoger maken, kun je hierdoor in een kleine ruimte snel het tegenovergestelde effect bereiken.

Het plafond verhogen of verlagen

Zonder er gelijk een hele verbouwing voor nodig te hebben, kun je een ruimte hoger of lager doen lijken door het juiste gebruik van kleuren en banen. Zoals hierboven al even benoemd, kunnen verticale banen een ruimte hoger maken. Horizontale banen doen, logischerwijs, het tegenovergestelde.

Van lang naar korter

In sommige gevallen kun je er om esthetische redenen voor kiezen om een lange ruimte, korter te laten lijken. Dit kan een positief effect hebben op de sfeer in een ruimte. Een goede manier om dit effect te creëren is door de zijwanden een stuk lichter te maken dan de achterwand. Op die manier lijken de zijmuren korter.

Ruimtewerking in het kort

  • Langere ruimte: dezelfde kleur op zijwanden en achterwand
  • Minder diep: de zijwanden zijn lichter dan de achterwand
  • Lager: Donkere kleuren op vloer en plafond, horizontale banen
  • Hoger: Verticale banen
  • Vergroten: Lichte tinten, donkere tint op vloer en achterwand

Kleur- en interieuradvies

Ook hier geldt dat je slechts door het toepassen van deze regels niet automatisch een samenhangend, rustig en stijlvol interieur creëert. Het is slechts één van de elementen die bijdraagt aan een gebalanceerde styling van een ruimte. Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd hoe kleurgebruik een ruimte optisch kan veranderen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Meer weten?

Bij Annemieke Bezemer ben je aan het juiste adres voor interieur, ontwerp, styling en advies.

Annemieke Bezemer
Boulevard Bankert 186a | 4382 AC Vlissingen | 06-29456268 |
interieur@annemiekebezemer.nl | annemiekebezemer.nl
Deel dit artikel