kanker

Kanker leerde mij mijn verlangens te leven

20 september 2018
1330
1330
7

Tot twee keer toe heb ik kanker gekregen in mijn leven. Beide keren ben ik door het oog van de naald gekropen. Het was het jaar 2000, ik was net aan een nieuwe baan begonnen. Het was druk, ik had twee pubers die veel aandacht vroegen en een huwelijk dat niet goed was. Ik deed mee aan een onderzoek naar baarmoederhalskanker. De uitslag was negatief. Ik was pas 32 jaar en bleek baarmoederhalskanker te hebben. Een operatie volgde. Gelukkig had ik geen uitzaaiingen, kon mijn baarmoeder en dertig klieren worden verwijderd. Herstel volgde. Een scheiding volgde. En ik ging leven zoals ik wilde leven. Ging een yoga opleiding volgen die me weer terug bracht bij mijn oorspronkelijke verlangen.

Yvonne Blonk & Peter Thissen

Schok

Mijn nieuwe leven als alleenstaande, werkende moeder van twee pubers vroeg veel van me. Met name mijn oudste zoon vroeg veel zorg. Naast mijn baan in het onderwijs, werkte ik als yoga docente in de avonduren. Toen ik een nieuwe man ontmoette, was het leven hemels voor me. Maar zoals vaak loopt het anders. Hij verliet me keer op keer en op een kwade dag, constateerde ik een knobbeltje in mijn rechterborst. Er was een schok.

Depressief

In 2005 bleek ik weer kanker te hebben. Ik ging naar de huisarts maar eigenlijk wou ik niet meer. Ik was depressief, zag het leven niet meer zitten. Via de huisarts, werd ik verwezen naar het ziekenhuis waar ik terecht kwam bij de patholoog anatoom. Hij zette de naald in de borst voor een punctie. Toen hij daarmee klaar was, zei hij: ‘En nu moet je de moed niet opgeven.’ En dat wilde ik juist wel. Het idee dat ik ziek was, was fijn, op die manier hoefde ik zelf geen einde aan mijn leven te maken. Ik voelde me waardeloos, afgewezen en leeg.

Liefdevolle vriendin

Het was mijn vriendin, die zelf uitgezaaide borstkanker had, die voor me knokte. Ze wees mijn toenmalige vriend definitief de deur en praatte op me in. Voor haar was het leven heilig, elke stap die ze nog kon doen, was er één voor haar. Met haar aan mijn zijde ging ik naar de operatie, ging ik naar chemo en als zij er niet was, waren er andere vriendinnen die meegingen. En bij elk persoon die meeging naar de chemo, kwam er meer liefde.

Openheid

Hoe zieker ik werd, hoe meer ik voelde dat mensen voor me open gingen, dat ze me hielpen en steunden. De buurvrouw die de w.c. boende, de buurman die mijn auto repareerde. Voor het eerst in mijn leven, ging ik werkelijk leven. Het is vreemd maar in deze periode ontstond juist veel openheid en liefde in mijn leven. Naarmate ik zieker was, herstelde mijn geest. Ik heb zes operaties gehad en chemo. Mijn borst is verwijderd, maar ik heb er een prachtige van de plastisch chirurg voor terug gekregen.

Yogacentrum

Het is ook in het jaar 2005 waarin ik een definitieve keuze maakte een prachtige yoga studio, SiSucentrum, boven op mijn huis te laten bouwen. Ik had niets meer te verliezen en koos daarom voor mijn eigen weg. Kanker had me geleerd om te leven en mijn leven in te richten zoals ik het wilde. Inmiddels heb ik mijn baan in het V.O. opgezegd. Ik heb een eigen yogacentrum, werk als coach, geef trainingen in mindfulness, zijnsoriëntatie en bewustzijn. Ik help mensen in hun proces naar ontspanning en zelfaanvaarding. Kanker heeft mij geleerd mijn verlangen te leven en ik geef deze boodschap graag vol liefde en toewijding door aan anderen.

Meer weten?

Bij het SiSucentrum ben je aan het juiste adres voor yoga, mindfulnessyoga, coaching, zijnsgeorienteerde coaching en relatiecoaching. Het SiSucentrum voor Yoga, Mindfulness en Coaching vind je in Barendrecht.

SiSucentrum
Zalmwater 31 | 2993 DX Barendrecht | |
info@sisucentrum.nl | www.sisucentrum.nl
Deel dit artikel