Jouw voeten verdienen de juiste zorg

21 augustus 2018
459
458
0

Elk jaar komen er ten minste 100.000 kankerpatiënten bij, van wie twee derde de ziekte overleeft. Kanker en de behandeling ervan kunnen allerlei voetproblemen met zich meebrengen, zoals het hand-voetsyndroom, de hand-voet-huidreactie, overmatig eelt of nagelaandoeningen. Patiënten bezoeken daarom steeds vaker een voetzorgverlener voor de juiste zorg.

Oncologisch voetzorgverlener

Een oncologisch voetzorgverlener is een professional met veel ervaring. Tijdens de opleiding tot oncologisch voetzorgverlener loop je verschillende stages, in onder andere ziekenhuizen, inloophuizen en hospices. De voetprofessional is zich bewust van het mentale aspect dat kanker met zich meebrengt en gaat hier op een professionele en vertrouwelijke wijze mee om. Een oncologisch voetzorgverlener is opgeleid om voeten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen en de bevinden terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam.

Behandeling

Oncologische voetzorg heeft als doel om de voeten van kankerpatiënten in een goed mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund. Een oncologische voetbehandeling kan bestaan uit:

  • het verwijderen van pathologisch eelt
  • het dunner frezen van verdikte nagels
  • het reguleren van ingroeiende nagels
  • het repareren van gespleten nagels
  • een ontspannende voet- en onderbeenmassage

Er wordt een speciale massagetechniek toegepast zonder enige vorm van druk. Een oncologisch voetzorgverlener weet wanneer deze massage wel en niet toegepast mag worden.

Voetprofessional

Mensen met kanker die een oncologisch voetzorgverlener zoeken, kunnen deze vinden op de website www.nmmv.nl of op www.kanker.nl/verwijsgidskanker. Mensen met kanker die een oncologisch voetzorgverlener willen bezoeken, kunnen contact opnemen met de zorgverlener.

NMMV

De NMMV (Nederlandse Maatschappij Medisch Voetzorgverleners) is de beroepsvereniging voor Mbo-4 medisch voetzorgverleners. Zij richten zich volledig op medisch noodzakelijke voetzorg voor gezonde mensen en voor verschillende patiëntengroepen, zoals mensen met diabetes of reuma. De meeste leden hebben daarnaast het diploma Oncologisch Voetzorgverlener behaald. Het groeiende aantal kankerpatiënten en de problemen die zij kunnen ondervinden van bijwerkingen maakten deze opleiding zeer noodzakelijk.

Bijwerkingen

De ontwikkelingen in de behandeling van kanker gaan erg snel, waardoor kanker zich steeds vaker tot een chronische ziekte ontwikkeld. Dit zijn zeer hoopgevende ontwikkelingen. Ten gevolge van de nieuwe chemo- en targeted therapieën ontstaan er soms echter ernstige bijwerkingen aan huid en nagels van handen en voeten. Het hand-voetsyndroom of de hand-voetreactie. Deze bijwerkingen kunnen zeer ernstig zijn, waardoor soms chemobehandelingen moeten worden uitgesteld of zelfs stopgezet. De mbo-4 opgeleide oncologisch voetzorgverlener kan de klachten van deze bijwerkingen vaak verminderen, verbeteren en soms verhelpen.

Meer weten?

Bij Medische Voetzorg Tibbe ben je aan het juiste adres voor (medische) pedicures. Kies voor de juiste verzorging van jouw kostbare voeten!

Medische Voetzorg Tibbe
Mexicostraat 80 | 2408 ML Alphen aan den Rijn | 06-40014067 |
medischevoetzorgtibbe@gmail.com
Deel dit artikel