kinderwens

Jouw grootste kinderwens

26 april 2018
515
514
0

Als jij een kinderwens hebt, dan weet je als geen ander hoe ongeduldig je kunt zijn. Het liefst zou je nu, op dit moment, ontdekken dat je zwanger bent. Maar zwanger worden gaat helaas niet op bestelling. Wél bestaan er manieren waarmee je de kans op een (gezonde) zwangerschap kunt vergroten.

Gezond en verantwoord eten

De periode voor de bevruchting en de vroege zwangerschap zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid van je kindje. Je baby gebruikt namelijk de voedingstoffen uit jouw eten om te groeien. Jullie hebben dus samen genoeg voedingstoffen nodig. Dat betekend overigens niet dat je méér moet eten tijdens je zwangerschap.

Geen rauw vlees

In de zwangerschap is het verstandig om geen rauw vlees en kazen van rauwe melk te eten, voorzichtig te zijn met rauwe vis en niet teveel vitamine A te nemen (dat zit in lever en leverproducten). Hiermee zou je al rekening kunnen houden als je probeert zwanger te worden.

Stoppen met alcohol, roken en drugs

Alcohol, roken en drugs kunnen invloed hebben op de vruchtbaarheid (ook bij mannen) en zijn gevaarlijk voor een ongeboren baby. Het is dus verstandig om hiermee te stoppen als je graag zwanger wilt worden. Als je hulp nodig hebt bij het stoppen met roken, neem dan contact met de verloskundige op. Zij kan je doorverwijzen.

Voldoende bewegen

Een zwangerschap kost energie. Om met zo min mogelijk klachten de zwangerschap door te komen, is het verstandig om al voordat je zwanger wordt aan je conditie te werken. Beweeg dagelijks; dat kan sporten in de sportschool zijn, maar ook wandelen, fietsen of zwemmen. Zo zorg je ervoor dat je lekker en gezond in je vel zit als je gaat voor de topprestatie om nieuw leven op de wereld te zetten.

Overgewicht aanpakken

Als je overgewicht hebt, dit is het geval bij een BMI boven de 25, dan is het belangrijk om dit aan te pakken voordat je zwanger wordt. Overgewicht kan de vruchtbaarheid verminderen doordat het de hormoonhuishouding verstoort. Bovendien hebben vrouwen met overgewicht vaak minder eisprongen. Gemiddeld neemt de kans op een spontane zwangerschap met 4% af voor elk BMI-punt boven de 29.

Gewichtstoename beperken

Als je zwanger bent en overgewicht hebt, dan is het belangrijk om gewichtstoename te beperken om de kans op een miskraam, zwangerschapsdiabetes en complicaties bij de bevalling te verkleinen. De verloskundige kan jou hierbij helpen en je eventueel doorverwijzen voor gerichte ondersteuning.

Foliumzuur slikken

Het is verstandig om 0,4 mg extra foliumzuur te gaan slikken zodra je begint met proberen zwanger te worden. Dit verkleint de kans op een open ruggetje bij de baby. Foliumzuur slik je in principe tot 10 weken zwangerschap. Het geeft niet als het wat langer duurt voordat je zwanger bent. Je kunt namelijk geen overdosis van foliumzuur krijgen.

Meer weten?

Verloskundigepraktijk Hoeksche Waard Oost is er voor zwangeren in de gemeenten Strijen, Binnenmaas en Oud-Beijerland. Het team begeleidt je graag op een professionele, betrokken en persoonlijke manier.

Verloskundigenpraktijk Hoeksche Waard Oost
Laning 4 | 3297 TB Puttershoek | 078-6767439 |
| www.verloskundigenhwo.nl
Deel dit artikel