stress

Jij bepaalt hoe jij je voelt

11 december 2017
710
780
6

Stress: de één krijgt er een oppepper van en de ander wordt er boos door. Stress heeft vaak een negatieve bijklank, maar soms voelt dat powergevoel juist fijn! Denk maar eens aan de stress die je voelt voor een vakantie, huwelijk of een geboorte. Wanneer dan ook; stress is noodzakelijk om jouw lichaam klaar te maken voor een actie. Je bent alert, presteert beter en lost problemen makkelijker op.

Chronische stress

Maar wat doe je als te vaak stress ervaart en je continu gespannen voelt? Dan is er iets mis. Je hoeft namelijk niet altijd startklaar te staan, want dat is nutteloos, vermoeiend én ongezond. Door chronische stress kan jouw batterij niet meer goed opladen. Vergelijk het met een auto waarvan de tank bijna leeg is en het gaspedaal continu hard wordt ingetrapt. En dat terwijl er geen pompstation in de buurt is. De auto houdt er uiteindelijk mee op en zo werkt het ook in je lichaam. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Bloedsuikerspiegel

Heb je er wel eens bij stilgestaan wat er allemaal in je lichaam gebeurt als je stress hebt? Enorm veel! Je spieren spannen aan en je hartslag en bloeddruk stijgen. De spijsvertering gaat trager werken, omdat het bloed juist nodig is voor de spieren. In de bijnieren wordt het stofje ‘cortisol’, een stresshormoon, aangemaakt. Je bloedsuikerspiegel gaat omhoog en daardoor komt er energie vrij.

Eetlust

En dat niet alleen… Je krijgt hier ook een enorme eetlust van én tot overmaat van ramp gaat je lichaam extra vetreserves opslaan. Het gevolg is een bierbuikje bij mannen en het verdwijnen van de taille bij vrouwen. En dat was nu net níét waar je op zat te wachten.

Vicieuze cirkel

Heb je een constant hoge cortisolspiegel? Dan kun je nog zo hard je best doen, maar afvallen is dan bijna onmogelijk! En dat zorgt voor nóg meer frustratie en stress. En zo is de cirkel rond. Als gewichtsconsulent geef ik jou een geschikt voedingsadvies en daarnaast gaan we de aan de slag om jouw stressniveau naar beneden te krijgen. Voldoende slapen en ontspannen dus.

Vers eten

En zo vers en gevarieerd mogelijk eten en die pakjes, zakjes en andere bewerkte en gefabriceerde voeding van je menu schrappen. Ook doe je er goed aan om zo vaak mogelijk naar buiten te gaan en die lekkere frisse lucht op te snuiven. Heerlijk! Voordat je het weet, keert jouw levensenergie terug en kun je weer de baas over je eigen lichaam worden.

Meer weten?

A Love 4 Health geeft informatie, adviseert, motiveert en begeleidt mensen naar een gezonder gewicht door een gezondere leefstijl. De focus ligt niet op het diëten, maar op het creëren van een nieuwe lifestyle. Samen met jou!

A Love 4 Health
Crispijnstraat 44 | 2513 SJ Den Haag | 06-41247732 |
info@alove4health.nl | www.alove4health.nl
Deel dit artikel