vermoeidheid

Je vermoeidheid tackelen? Dit moet je doen!

22 maart 2019
319
319
0

Je zit achter je pc. Na drie keer de memo van je baas te hebben gelezen, dringen de woorden op je scherm nóg niet tot je door. Tijdens de vergadering betrap je jezelf erop dat je aan het knikkebollen bent. En dat komt niet (alleen) doordat het saaie materie is die aan je verteld wordt... Je snapt er niks van waarom jouw motortje maar niet van start gaat. Je hebt deze dag al wel drie kopjes koffie achterover geslagen. Weleens gedacht dat het ook aan je voeding (zoals die witte boterham met hagelslag tijdens de lunch of die Twix uit de automaat) kan liggen?

‘Wáárom ben ik nou zo moe?’

Het antwoord op die vraag begint met wat je allemaal in je mond stopt. Heb jij een voedingspatroon dat uit alle benodigde vitaminen en mineralen bestaat, dan is de kans groot dat jij de dag doorkomt met voldoende energie. Het tegenovergestelde is aan de hand als je je lijf besmeurt met dingen als energiedrankjes, (halve) liters koffie en producten met veel suiker en koolhydraten (zoals die Twix). Dit zijn genoemde ‘quick fixes’. Na het eten of drinken ervan krijg je een enorme energieboost. Maar die is slechts van korte duur. Want ineens krijg je een enorme inzinking: niet alleen zit je maag vol, ook ben je uitgeput en moe. Al met al ben je dus helemaal niets opgeschoten met het eten van die Twix.

Skip die (suiker)dip

Gelukkig is het eigenlijk best simpel om die vermoeidheid tegen te gaan. In de eerste plaats is het belangrijk om producten die rijk zijn aan snelle suikers en koolhydraten te vermijden. In plaats van daarvan kun je beter kiezen voor voedsel dat veel eiwit bevat. Neem tijdens de lunch bijvoorbeeld kwark (gecombineerd met een stuk fruit), of bak een omelet. Deze houden je bloedsuikerspiegel mooi stabiel, waardoor je energie in balans blijft. Heb je een dipje? Neem dan een handje ongezouten noten. En als je die werkdag (met veel energie) bent doorgekomen, dan maak je het recept dat verderop staat!

Klaar met koffie

Ook een gebrek een vocht kan de oorzaak zijn van jouw vermoeidheid. De aanbevolen hoeveelheid vocht op een dag is 1,5 à 2 liter. Dit is lang niet altijd de hoeveelheid die je daadwerkelijk binnenkrijgt… Drink je te weinig, dan zal je dat snel merken. Hallo moe gevoel! Ook kun je last krijgen van uitdrogingsverschijnselen als hoofdpijn. Grijp nou niet meteen naar de frisdrank: al die zoetstoffen zijn niet bevorderlijk voor jouw energiegehalte. En thee en koffie zijn, dankzij de aanwezige cafeïne, óók niet heel geschikt om jouw lichaam te hydrateren. Houd het dus gewoon bij water, dan blijft jouw energiepeil optimaal in balans! Enne: een takje citroengras en een schijfje sinaasappel om je watertje wat op te fleuren, zijn uiteraard toegestaan.

Méér magnesium

Verder zouden jouw vermoeidheid en gebrek aan energie het gevolg kunnen zijn van een magnesiumtekort. Ook klachten als stress, eczeem en acne kunnen hier trouwens mee te maken hebben. Dit tekort is gemakkelijk aan te vullen: magnesium kun je uit je voeding halen. Het zit onder andere in groene bladgroente, noten, avocado’s, bananen, broccoli, zeewier en algen, peulvruchten én water. Kies dus eens vaker voor deze soorten producten. Een andere gemakkelijke optie is het nemen van een magnesiumsupplement.

Recept: Eet je vermoeidheid weg!

Dit recept is rijk aan eiwit en aan magnesium, en daarmee een échte energiebom. Dus sla die snelle hap eens over en schotel jezelf deze heerlijke gezonde maaltijd voor! Wat heb je nodig?

  • 100 gram quinoa
  • 75 milliliter ongezoete sojamelk
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 handje walnoten
  • 1 ei
  • 1 handje spinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een halve avocado
  • 50 gram geitenkaas

En zo maak je het!

Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking, en gebruik hiervoor 100 milliliter water en de sojamelk. Laat de quinoa goed uitlekken, en leg het op een schaal. Dek af en zet in de koelkast. Nu bak je de pijnboompitten en noten eventjes goudbruin in een droge, hete koekenpan. Laat alles afkoelen, en dek af. Kook de eieren 5 minuten, laat ze in koud water schrikken, en pel ze. Meng de afgekoelde quinoa met de spinazie, olijfolie en noten door elkaar. Doe het mengsel in een kom, en garneer met de gehalveerde eieren, avocado en geitenkaas.

Voor jou!

Heb jij vaak last van vermoeidheid of voel jij je een andere reden niet fit? 95% van de gezondheidsklachten die we tegenwoordig ervaren, heeft te maken met voeding. De juiste voeding is essentieel: de oplossing voor je klachten schuilt hier namelijk ook in! Ik begeleid jou graag naar een Vitaal en Gezond leven. Naast voedingsadvies zijn stressreductie en verandering van leefstijl ook onderdeel van mijn therapie, eventueel aangevuld met natuurlijke supplementen voor een extra boost en het aanvullen van ontstane tekorten. Deze componenten komen samen in het 3-Caregezondheidsprogramma, waarin je op een natuurlijke manier je vitaliteit en gezondheid kunt verbeteren. Ben jij benieuwd wat ik kan betekenen voor jou en je gezondheid? Neem dan gerust contact met me op. Ik vertel je graag over de verschillende mogelijkheden!

Meer weten?

Orthomoleculair therapeut Jennifer Steevensz: 'Mijn specialisaties zijn voeding, orthomoleculaire therapie, vitaliteit en stresscounceling. Optimale gezondheid gaat veel verder dan voeding en beweging alleen. Ik help je graag in het proces van bewustwording en het maken van de stappen die goed zijn voor jou!'

Vitaal en Gezond
Heilige weg 27 | 8861 CZ Harlingen | 06-23886557 |
| www.vitaalengezond.nl
Deel dit artikel