uitvaartwensen

Je uitvaartwensen uitspreken en vastleggen: dat geeft rust

31 oktober 2018
366
366
1

Praten over de dood zit toch nog wel in de taboesfeer, merk ik. Vooral ouderen vinden het moeilijk om erover te praten. Gelukkig kun je tegenwoordig veel informatie vinden op internet over de mogelijkheden en of ze aansluiten bij jouw wensen. Natuurlijk kun je ook een persoonlijk gesprek met een uitvaartverzorger aanvragen. Dat kan enorm rustgevend zijn.

Uitvaartwensen

Als je aangeeft wat je wensen zijn geeft dat rust, niet alleen voor jezelf maar ook voor je nabestaanden. Je hoeft niet álles vooraf te regelen maar informeer naar de mogelijkheden.
Stel je wil begraven worden op een natuurbegraafplaats, ga daar eens kijken. Vraag er informatie over aan. Ga op zoek en ontdek. Een uitvaartverzorger kan je waardevol advies voorzien.

Wensboekje

Wil je je uitvaartwensen vastleggen? Ik heb een ‘Wensenboekje voor een persoonlijk’ afscheid samengesteld, waarin je al je ideeën kwijt kunt.

Aanvoelen

Na een overlijden kunnen nabestaanden totaal ontredderd zijn. Dan neem ik ze symbolisch bij de hand en leid ze door het hele proces, wat ik in kleine stapjes verdeel zodat het ook voor de familie overzichtelijk blijft. Ik vergelijk mezelf weleens met een kameleon: ik neem de kleur aan van de familie als het gaat om hun wensen rond de uitvaart. Het gaat in mijn vak om het aanvoelen waar behoefte aan is, empathisch vermogen. Ik geef aandacht en ben er voor ze wanneer dat nodig is, zo nodig dagelijks.

Kinderen betrekken

Bij de familie zijn vaak ook jonge kinderen. Ik kan helpen om ze uit te leggen wat er gebeurt als iemand is overleden. Het is niet goed om tegen een kind te zeggen dat ‘opa slaapt’, want dan zou het kind bang kunnen worden om zelf te gaan slapen. Je moet het eerlijk benoemen. Ter aanvulling zijn er tegenwoordig boekjes en andere hulpmiddelen om het op een speelse manier bespreekbaar te maken met het kind. Het is goed om kinderen te betrekken bij een uitvaart en dat kan op allerlei manieren. Een jong kind kan bijvoorbeeld een tekening maken of de kist beschilderen. Als het kind wat ouder is, kan het een verhaal of gedicht voordragen.

Afscheid

Het is zó belangrijk om op een goede manier afscheid te nemen. Ik heb in de aanloop naar een uitvaart eens een jongen ontmoet die boos was, omdat zijn vader op jonge leeftijd plotseling overleed. Ik vroeg hem: ‘Schrijf een brief aan je vader, zodat we die kunnen meegeven en jij het gevoel hebt dat je datgene wat je nog aan hem kwijt wilde, hebt gezegd.’

Gedenkboekje

Sinds een jaar heb ik een gedenkpagina op mijn website. Hierop kunnen mensen herinneringen, en/of foto’s van de overledene achterlaten. Ik laat van het aangeleverde materiaal een mooi gedenkboekje maken dat ik vervolgens aanbied. Dit boekje is van onschatbare waarde voor de familie.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Deel dit artikel