sporten zwangerschap

Je kan sporten na je zwangerschap!

20 september 2018
405
404
0

Je neemt je voor om jezelf ’s avonds, als je kinderen op bed liggen, naar de sportschool te slepen. Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt dat 1) je sportbroek nog in de was zit 2) de finale van 'Dance, Dance, Dance' begint of 3) het regent buiten (écht niet dat je daar doorheen gaat). Voor je het weet zit je wéér op de bank in het gezelschap van een zak chips of popcorn (in plaats van kettlebells). Herkenbaar? Had je maar een stok achter de deur, dan zag dit scenario er héél anders uit... Hup, in de benen!

Prille moederschap

Wanneer je lijf een paar weken terug een grote prestatie heeft moeten leveren (ja, we hebben het over de bevalling) en wanneer je moet wennen aan het prille moederschap, is het begrijpelijk dat je niet altijd de energie hebt om je in de sportkleren te hijsen. Er komt van alles op je af (zoals slapeloze nachten), waardoor je ‘s avonds uitgeteld op de bank neerploft.

Trainen

Personal Trainer Arjan Van Spronsen: ‘In de eerste periode na de bevalling heeft je lichaam rust nodig. Begin je te snel met (intensief) sporten, dan kan de bekkenbodem overbelast raken (kans op een verzakking). Afhankelijk van het verloop van je bevalling kun je na 6 tot 8 weken weer beginnen met trainen.’

Rustig opbouwen

‘Na de bevalling is het van belang om te beginnen met oefeningen voor de bekkenbodemspieren. Hoe beter deze herstellen, hoe kleiner de kans is op blijvende incontinentieproblemen en bekkenklachten. Begin rustig met het opbouwen van je uithoudingsvermogen door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen. Dertig minuten is in het begin vaak al genoeg.’

Sporten na de bevalling – Q & A


1. Wanneer kan ik weer beginnen met trainen?

Na de bevalling moet je lijf herstellen. In het geval van een zwangerschap zonder complicaties kun je één week na de bevalling rustig beginnen met het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen. Na 6 tot 8 weken kun je langzaam de intensiteit opvoeren. Wanneer je een keizersnee of ruptuur hebt gehad, dan is het verstandig om pas na 6 tot 8 weken (rustig) te beginnen met belasten.

2. Welke oefeningen kan ik vanuit het kraambed doen en waarom?
Begin met oefenen gericht op het versterken van de bekkenbodemspieren door het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen. Dit is onder andere belangrijk om (blijvende) incontinentie tegen te gaan.

3. Waar kan de Personal Trainer mij nog meer begeleiden?
Ook tijdens je zwangerschap is het mogelijk om met een Personal Trainer aan je fitheid en gezondheid werken. Je probeert zo gezond mogelijk te eten, maar je hebt soms cravings (denk aan een hamburger om negen uur ’s ochtends). Stap voor stap word je begeleid bij het aanwennen van een gezond voedingspatroon.

Voor jou!

‘Wil jij beginnen met sporten? Ik help je graag op weg naar een gezonde leefstijl!, aldus Personal Trainer Arjan Van Spronsen van Next Step Healthstudio.

Meer weten?

Next Step Healthstudio is een sportstudio waar verschillende disciplines samenkomen. Je kunt er terecht voor personal training, small groep training en behandelingen/massages. Bij Next Step Studio staan persoonlijke ontwikkeling en begeleiding centraal.

Next Step Healthstudio
Theemsweg 83 | 3201 LT Spijkenisse | 06-20601510 |
info@nextstephealthstudio.nl | www.nextstephealthstudio.nl
Deel dit artikel