Ingrid Willemse: ‘Ik pak het leven aan!’

24 juli 2019
754
755
1

Het cv van Ingrid Willemse is indrukwekkend. Van danseres, mannequin en fotomodel tot actrice, van radiopresentatrice tot schrijfster van communicatieprojecten, scenario’s en formats: ze blijkt vele talenten te hebben. Tussendoor wist Ingrid ook nog een aantal extra studies af te ronden, waaronder communicatie en broker, gaf presentatieworkshops, coachte onder anderen Lil' Kleine en stond in de booth in het exclusieve Omnia in Vegas bij DJ Chuckie. 'Ik pak het leven aan! Sterker nog: ik heb hoge verwachtingen!'

Hoe is het allemaal begonnen?

‘Als kind kon ik mijzelf totaal verliezen in de imaginaire wereld van boeken en films, waarin alles mogelijk is. Ik was zelf ook gek op schrijven en toneelspelen op school. Toen ik 8 was, vertrouwde ik mijn beste vriendinnetje toe dat ik actrice wilde worden en daarnaast een boek zou schrijven. Omdat zij mij vierkant uitlachte, nam ik me voor dat nooit meer aan iemand te vertellen. Maar ik behield focus en zette er acties bij. Op mijn 13e werd ik ontdekt als model, maar bleef een gevoel knagen dat ‘hét’ nog moest gebeuren. Bij wijze van experiment ging ik toen daarnaast performances uitvoeren en hoorspelen en radio maken. Hans Kemna zag mij en nodigde mij uit voor een auditie. Het doel was bereikt: ik kreeg de hoofdrol. Dat experimenteren is een soort basishouding van mij gebleken.’

Waarom maakte je de keus om steeds weer nieuwe dingen te gaan doen?

‘Dat is een complex aan factoren, maar ik ben altijd nieuwsgierig gebleven en omarm mijn fascinatie. Ik ben wel heel trouw en gedisciplineerd in wat moet gebeuren. Maar als het mij tot een ‘concept’ maakt, haak ik af. Het leven in verschillende projecten past bij mij. In mijn carrière zit wel een duidelijke lijn: ‘media’ zit in mijn DNA. Ik wil iets uitdragen en vind daar een passende manier bij. Als model was dat met beeld, zonder woorden. Als actrice werd het beeld mét woorden. Presenteren is daar dan weer een heel logisch vervolg op. En als schrijfster ben ik dan de bedenker van de boodschap zelf. Doordat ik al die facetten doorlopen heb, kreeg ik ook een visie op het geheel, en kan ik mij weer verder ontwikkelen. Ik sta altijd weer aan een begin.’

Waarin onderscheid jij je van anderen?

‘Dat weet ik niet. Ik denk dat ik een knokker ben, die het leven vooral leuk wil houden en mogelijkheden wil blijven zien. Ik buig mee met de beweging van het leven. Daar zit altijd een aspect van onveiligheid in, terwijl ik juist veiligheid zocht. Die heb ik gevonden door trouw te blijven aan mezelf, ook al is dat soms een harde les gebleken. Die veerkracht heeft me door de moeilijke momenten in mijn leven geholpen. Je kunt je wel slachtoffer voelen, maar daar schiet je niks mee op. Dat zijn intense processen waarbij ik accepteerde dat het leven mij iets vertelde, zelfs door de diepste pijn van teleurstelling en zelfs met een gevoel van ontvelde eenzaamheid. Misschien dat dit dicht bij mijzelf kunnen blijven zich aftekent in wat ik doe en dát mij wellicht onderscheidt.’

Wat is jouw gouden tip voor de lezer?

‘Maak ieder moment bewust keuzes die het meest voor je kunnen doen. Koester dankbaarheid, delen en vergeving. Als je volgens die gulden regel leeft, kom je mijns inziens het verst. Ik ben in beginsel een mensenmens en mijn corebusiness is delen. Communicatie en dialoog zoeken. Maar de dynamiek tussen mensen kan ook snoeihard zijn. Als je verhardt en niet kunt loslaten, staat dat je ontwikkeling in de weg. Dankbaarheid en vergeving zijn de mooiste watervalletjes in dat beekje van het leven: óf je bouwt dammen en obstakels door je te verzetten, óf je gaat de issues gewoon aan en verdiept in je eigen authenticiteit. Dankbaarheid is een liftend moment voor hetgeen je wél hebt. Als je jezelf dat gunt, kun je een heel tevreden mens zijn en komt een volgende stap altijd weer vanzelf.’

Wie is jouw rolmodel?

‘Ik heb nooit echt specifieke rolmodellen gehad. Maar als klein meisje was ik gefascineerd door Hatsjepsoet, de eerste vrouwelijke farao, die 22 jaar onafgebroken regeerde over een welvarend Egypte. Een vrouw met power, die tegen de stroom in haar kracht leerde gebruiken en tevens intens een man kon liefhebben die volgens het protocol niet voor haar bestemd was. Een vrije geest, met andere woorden. Er zijn zoveel mensen die goed werk hebben verricht en waar ik respect voor heb. Mensen die staan voor hun zaak, voor wie ze zijn en ook hun ongelijk durven bekennen. Mensen die transparant en krachtig zijn en iets ten goede kunnen veranderen of iets hebben gecreëerd wat van waarde is voor anderen. Kortom: die uniek zijn én het verschil maken.’

Wanneer heb je tijd voor andere dingen?

‘Ik zie mijn werk niet als ‘werk’. Ik heb geen vak. Dat heb ik ook nooit gehad. Ik leef vanuit passie en een gevoel van ruimte, vrijheid, maar geen vrijblijvendheid. Ik wil creëren. Ik sta gretig in het leven en wil elke periode van mijn leven benutten vanuit de dromen die ik heb. Ik hou van entertainment met een boodschap, met verdieping. Mijn nieuwsgierigheid bevredigen door middel van bijvoorbeeld reizen of studie kan werkgerelateerd zijn, maar is ook voor mijn eigen ontspanning. Ik probeer iedere dag iets te vinden wat mijn leven zo leuk mogelijk maakt. Als ik iets belangrijk vind, dan wordt het vanzelf een prioriteit. Voor opdrachten heb ik in diverse Europese landen en in Los Angeles gewoond; de perfecte combinatie van werk, persoonlijke verrijking en ontspanning.’

Meer weten?
| selfmade woman | |
|
Deel dit artikel