beweging bij kanker

In beweging blijven bij kanker helpt!

13 februari 2019
326
325
0

Je moet er misschien niet aan denken wanneer je je beroerd voelt of doodmoe bent door de behandelingen die je krijgt in je strijd tegen kanker. Toch is beweging een goede manier om je klachten te bestrijden. Het moet alleen wel op een verantwoorde manier gebeuren.

Het effect van bewegen

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Hieruit is gebleken dat fysiotherapie, en met name bewegen, een positieve invloed heeft. Denk hierbij aan de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.

Goede begeleiding

Door de kanker en de behandeling die je ondergaat, is je lichaam minder sterk dan voorheen. Je hebt moeite met het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden omdat je moe bent of pijn hebt. Als je op dezelfde manier gaat bewegen of sporten zoals je gewend was, kun je je lichaam beschadigen. Daarom is het verstandig om hierin goed begeleid te worden. ‘Juist omdát het zo ontzettend belangrijk is om te blijven bewegen, adviseer ik je in de oefeningen die je wél kunt doen’, legt oncologie fysiotherapeute Linda Pappot-Jannink uit. ‘Zo kunnen we er samen voor zorgen dat je conditie zo optimaal mogelijk blijft. Ik kan je de juiste oefeningen aanleren waardoor je toch beter en met minder of zelfs zonder pijn kunt bewegen.’

Haalbare doelen

‘Het maakt verschil of je je ziek voelt door je chemotherapie of vermoeid door de bestralingen. Ik stem het behandeldoel altijd af op de fase waarin je je bevindt’, vertelt Linda. ‘Ik help je te bepalen welke doelen voor jou haalbaar zijn en ik heb ook de kennis om andere therapeutische middelen in te zetten wanneer dit nodig mocht zijn. Ik informeer, adviseer, oefen, begeleid en biedt een luisterend oor. Dat is allemaal zó belangrijk in deze fase van je leven. Het helpt je op weg om straks, na de kanker, je leven weer op te pakken.

De oncologie fysiotherapeut

Oncologie fysiotherapie richt zich op de behandeling van mensen met kanker en dan met name op de gevolgen van de ziekte zelf én van de medische behandelingen die zij moeten ondergaan. Het werkgebied van een fysiotherapeut is het bewegen en alles wat daarmee samenhangt. Dat geldt ook voor een oncologie fysiotherapeut, zoals Linda. Zij behandelt dus de gevolgen op het bewegend functioneren van kanker en medische behandelingen tegen kanker.

Meer weten?

LindaCranio is gespecialiseerd in oedeem- en oncologiefysiotherapie. Je kunt er terecht voor optimale zorg voor mensen met kanker en de gevolgen van de ziekte.

Linda Cranio
Sweelinckplein 9 | 2517 GK Den Haag | 06-41515914 |
lindacranio@hotmail.com | www.lindacranio.nl
Deel dit artikel