nlp

‘Ik begon overal tegenop te zien’

10 december 2019
218
218
0

'Met mijn team moesten we een grote verandering door. Van tevoren wist ik dat dit best lastig zou zijn, maar ik had nooit kunnen vermoeden hoe ingewikkeld het echt is. Probeer alle neuzen maar eens dezelfde kant op te krijgen wanneer mensen vastgeroest zitten in hun patronen. Ik voelde hun afkeuring iedere keer opnieuw wanneer ik mensen probeerde te enthousiasmeren. Dat viel me zo zwaar. Ik werd moedeloos. Langzamerhand zag ik overal tegenop.'

Een vorm van begeleiding

Maria (47) vertelde mij hoe ze kwam vast te zitten in negatieve gevoelens. Ze zei: ‘Ik was niet meer blij, voelde me somber en zelfs dingen waar ik normaal naar zou uitkeken, konden me nog maar weinig schelen.’ Wanneer je vastloopt op je werk, heeft dat vaak een grote invloed op je hele leven. Soms is dit tijdelijk, maar het kan ook een meer permanent karakter hebben. In zo’n situatie is het heel begrijpelijk dat je behoefte hebt aan een vorm van begeleiding.

Obstakels en hobbels

Ieder mens wordt geconfronteerd met obstakels en hobbels op de weg. Het lastige voor Maria was, echter, dat ze hier niet overheen kon zien. De beren op de weg werden steeds groter waardoor alle andere, fijne zaken ondergeschikt raakten. Haar gedachten begonnen vooral met ‘ja maar…’ of ‘wat als…’, ze maakte zich steeds meer bij voorbaat al zorgen om wat er mis zou kunnen gaan. Toen ik haar vertelde dat ze ook anders naar haar problemen zou kunnen kijken, een manier waarop er allerlei nieuwe mogelijkheden en oplossingen helder zouden worden, keek ze me verbaasd aan.

Onbewuste processen

Natuurlijk wilde ze weten hoe ze dat kon bereiken! Ik vertelde haar dat door Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) ze inzicht kon krijgen in haar obstakels, maar ook hoe ze deze kon aanpassen of overwinnen. Wist je dat bijna 95% van de dingen die wij doen onbewust gebeuren? NLP biedt inzicht in onbewuste processen die een rol spelen in jouw gevoelens, emoties, gedachten en communicatie met anderen en jezelf. Net als iedereen communiceer jij namelijk volgens een bepaald patroon en reageer je op een bepaalde manier ergens op. Dit gedrag wordt gevormd door overtuigingen en gevoelens en gebeurtenissen uit het verleden, vaak ontwikkeld uit zelfbescherming. Met NLP krijg je handvatten om veranderingen aan te brengen in je manier van denken en communiceren.

Bij jezelf beginnen

Het uitgangspunt van NLP is dat je altijd bij jezelf begint. Wil jij een verandering of ontwikkeling doormaken, dan moet je durven eerlijk naar jezelf te kijken. NLP is dus niet zomaar een trucje: het is een techniek die je veel bewuster naar jezelf en je omgeving laat kijken. Je gaat anders in het leven staan. Je krijgt een levenshouding waarin je je krachtig voelt, jij je meer bewust bent van allerlei verschillende keuzemogelijkheden én je in staat raakt om problemen gemakkelijker en sneller op te lossen. En Maria? Na haar ontdekkingstocht merkte ze dat zij de baas was over haar gedachten, en niet andersom. Langzamerhand hervond ze haar enthousiasme voor haar werk, en kon ze dat ook overbrengen aan hen die met haar mee moesten bewegen.

Vier je succes

Graag geef ik mee dat communicatie slechts op gang kan komen wanneer je bereid bent de overlap te creëren van jouw model van de wereld met die van de ander. Pas dan kun je volgende stappen zetten zoals: aansluiten, leiden, volgen. Een traject als Class Whisperer kent successen en terugval. Daarbij benadruk ik altijd het belang van het vieren van succes. Het bekrachtigen van de eigen werkende strategie en de uitzinnige vreugde over datgene dat je gelukt is. Vervolgens is het zaak te accepteren dat er terugvallen zullen zijn. Dat je fouten maakt, en vooral: dat je dan weer opstaat.

Meer weten?

The Class Whisperer en Cherub zijn opgericht door Angelique de Graaff: internationaal gecertificeerd NLP-trainer en coach in groepsdynamica, leiderschap en persoonlijke effectiviteit.

Cherub
Kenaustraat 88 | 2011 MX Haarlem | 06-16406767 |
infomail.cherub@gmail.com | www.cherub.nl
Deel dit artikel